11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerbia este dispusă să preia o cotă de refugiați, pentru că dorește să devină membru al UE

Serbia este dispusă să preia o cotă de refugiați, pentru că dorește să devină membru al UE

refugiati

Serbia este dispusă să discute cu Uniunea Europeană (UE) despre posibilitatea de a prelua o cotă de refugiați, informează Agerpres.ro. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic. „Ca țară ce dorește să devină membru al UE, este momentul potrivit pentru a arăta că suntem pregătiți pentru această sarcină”, a explicat oficialul sârb în timpul unei vizite efectuate în Macedonia. El a criticat totodată intenția Ungariei de a închide complet frontiera ungaro-sârbă pentru imigranții ilegali, oficialul considerând că o astfel de măsură nu va contribui la oprirea valului de refugiați.

Și premierul sârb, Aleksandar Vucic, a declarat marți că țara sa este dispusă să primească permanent un număr de refugiați, fără să precizeze acest număr, pentru a arăta astfel că este mai europeană decât alții.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au anunțat ieri că vor solicita oficial din nou instituțiilor europene instituirea unui mecanism de repartizare a imigranților ilegali prin cote obligatorii, deși o astfel de inițiativă a mai fost prezentată în primăvară, dar nu a fost adoptată, mai ales din cauza opoziției multor țări est-europene. În schimb, la Consiliul European din luna iunie s-a optat pentru o redistribuire „voluntară” a 60.000 de refugiați în următorii doi ani, dar până în prezent statele membre și-au manifestat disponibilitatea de a prelua în total doar 32.256.

Astăzi, Comisia Europeană a confirmat că Jean-Claude Juncker va prezenta săptămâna viitoare un plan pentru impunerea de cote obligatorii de refugiați, fără să precizeze deocamdată cifre, dar surse europene vorbesc despre redistribuirea a circa 160.000 de imigranți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS