24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul comandament NATO de pe teritoriul României a fost inaugurat astăzi la Bucureşti

Primul comandament NATO de pe teritoriul României a fost inaugurat astăzi la Bucureşti

(Foto: history.com)
(Foto: history.com)

Primul comandament NATO de pe teritoriul României a fost inaugurat astăzi, la Bucureşti, simultan cu alte cinci structuri similare de pe flancul estic al Uniunii Europene, transmite Agenţia de Presă Radio România. Aceste centre sunt funcţionale de două zile şi fac parte din procesul de adaptare al Alianţei la schimbările mediului de securitate. Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO este una dintre cele două structuri ale Alianţei care vor funcţiona la Bucureşti şi realizează planificarea operaţiunilor, organizarea exerciţiilor militare şi coordonarea deplasării trupelor din forţa de răspuns a Alianţei. Funcţionarea acestei structuri este asigurată de 42 de militari, dintre care 27 sunt români.

Președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi un mesaj cu prilejul activării Unității de Integrare a Forțelor NATO (NATO Force Integration Unit-NFIU), în care susține că înființarea acestei structuri este o expresie a sprijinului Alianței Nord-Atlantice pentru securitatea României. „Activarea structurii NATO de integrare a forțelor de pe teritoriul României şi a unor structuri similare în alte state aliate din flancul estic marchează finalizarea unui proces lansat cu prilejul reuniunii NATO la nivel înalt, din septembrie anul trecut, din Marea Britanie, pentru întărirea securității statelor aliate aflate pe flancul estic al NATO”, a afirmat Iohannis în mesaj, potrivit Administrației Prezidențiale.

Şeful statului a mulţumit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru sprijinul acordat în acest proces, inclusiv prin vizita din 2 iulie, dar și Ministerului Apărării Naționale, pentru finalizarea cu succes a tuturor procedurilor necesare operaționalizării și intrării în funcțiune a acesteia.

„Înființarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea și capacitatea Alianței de a întări apărarea statelor membre în fața provocărilor și instabilității crescute din vecinătatea estică. Prin personalul militar selectat din diferite state aliate pentru a lucra în cadrul său, noua structură de comandă este cu adevărat o echipă multinațională, expresie a solidarității și sprijinului NATO pentru securitatea României. Mulțumesc aliaților care au desemnat militari care să lucreze în cadrul structurii și sper ca aceștia să se bucure de ospitalitatea României, iar prezența lor să fie un bun prilej pentru Alianță de a cunoaște și aprofunda realitățile contextului de securitate în care ne aflăm. Urez militarilor români și întregului personal al noii Structuri NATO de comandă mult succes în îndeplinirea importantelor responsabilități ce le revin, de a fi o punte de legătură între forțele statelor aliate și cele ale României, între sistemul național de securitate și apărare și cel al Alianței din care facem parte”, a încheiat Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS