12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia are o rată scăzută de reciclare

România are o rată scăzută de reciclare

Doar o treime din deșeurile electronice din Europa sunt reciclate așa cum trebuie, un număr imens de telefoane mobile, computere și televizoare fiind comercializate în mod ilegal sau abandonate, se menționează într-un studiu realizat de ONU și de Interpol și dat publicității duminică, informează Reuters.
Suedia și Norvegia se apropiau de țintele europene de colectare și reciclare a 85% din totalul deșeurilor electrice și electronice, situându-se astfel în topul clasamentului, în timp ce, la polul opus, România, Spania și Cipru colectaseră și reciclaseră mai puțin de 20% din total, se arată în studiu.
Normele europene impun reciclarea așa-numitelor „e-deșeuri“, produse electronice sau baterii, pentru a recupera metale precum aur și argint și pentru a evita poluarea cu elemente toxice precum plumbul sau mercurul.
În ansamblu, 35% din volumul total de e-deșeuri de pe continentul european a fost reciclat corespunzător în 2012, potrivit studiului.
„Cea mai mare parte a comerțului ilegal cu e-deșeuri are loc lângă noi. Proasta gestionare se petrece peste tot. În Europa se fură mult, se caută mult prin gunoaie… și o cantitate importantă ajunge la gropile de gunoi“, a declarat Jaco Huisman, de la Universitatea Națiunilor Unite, coordonator științific al proiectului în care a fost inclusă și agenția de poliție Interpol, dar și alți parteneri.
De pildă, un frigider defect este un produs extrem de dorit, datorită cuprului și  compresorului. Adesea, compresorul este scos, iar ce a mai rămas din frigider este aruncat la gunoi. Furtul de componente de valoare face ca procesatorii de echipament casnic din Europa să piardă anual 1,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor din document.
În total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de e-deșeuri generate în Europa în 2012 au fost colectate și reciclate corespunzător. Doar 1,3 milioane de tone au fost exportate, iar restul a fost reciclat în Europa în afara programelor legale sau, pur și simplu, abandonate.

Reciclarea înseamnă  locuri de muncă şi oportunităţi pentru operatorii economici

Preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European (PE), Giovanni La Via, a declarat în cadrul conferinţei „Circular“ că România are o rată foarte scăzută de reciclare, de doar trei-patru la sută, deşi până în 2020 ar trebui să ajungă la 50 la sută, şi va fi obligată să schimbe ceva în acest domeniu, mai ales că la nivelul Uniunii Europene se discută deja despre o nouă directivă şi o nouă abordare.
„România are o rată scăzută de reciclare. Avem nevoie de o abordare comună şi oamenii trebuie să înţeleagă că reciclarea înseamnă şi noi locuri de muncă, dar şi oportunităţi pentru operatorii economici. În anul 2012, în UE s-au cheltuit 172 de euro pe cap de locuitor pentru deşeuri. În România, cheltuielile sunt mai mici, dar nu e importantă suma, ci că trebuie să cheltuim mai eficient fondurile pe care le avem“, a spus Giovanni La Via.
De altfel, el a dat asigurări că noua abordare a UE, care vizează o politică ambiţioasă privind managementul deşeurilor, va fi echilibrată.
„În perioada de criză nu putem vorbi numai despre mediu. Trebuie să avem grijă şi de operatorii economici, şi de lucrători. Este nevoie de creşterea nivelului de sensibilizare a cetăţenilor, pentru că nu există un concept colectiv de a recicla, şi trebuie să îi convingem pe oameni să colaboreze, pentru că este în interesul lor. Spre exemplu, în Europa avem regiuni unde nu se vor plăti taxe pentru colectarea deşeurilor“, a spus Giovanni La Via.
Ministrul român al mediului, Graţiela Gavrilescu, a precizat că Europa vorbeşte în ultima perioadă despre conceptul „deşeuri zero“, însă românii se vor întreba ce înseamnă acest lucru. Ea a precizat că oamenii ar trebui să înţeleagă că deşeul este doar o risipă extrem de mare de resurse, iar acestea nu sunt inepuizabile.
Gavrilescu a spus că, dacă acest consum nu va fi temperat, se estimează că până în 2030 acesta va ajunge să fie echivalentul consumului necesar pentru două planete.
„Este extrem de important să trecem de la economia liniară la economia circulară. «Deşeuri zero» nu se poate aplica doar în România, ci în toate ţările UE, şi trebuie extrapolat la întreaga omenire“, a spus ministrul mediului.
Acesta a mai spus că reciclarea ar putea crea peste două milioane de locuri de muncă noi în UE, dar şi economisirea a aproximativ 600 de miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS