14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSyriza în fruntea intenţiilor de vot la apropiatele alegerile legislative

Syriza în fruntea intenţiilor de vot la apropiatele alegerile legislative

În ciuda faptului că o parte din membrii săi au părăsit partidul, Syriza, dar şi Alexis Tsipras, personal, se află în sondajele de opinie pe primul loc al intenţiilor de vot. Syriza depăşeşte cu 3,5 puncte partidul Nea Democraţia (ND).

Corespondenţii agenţiilor internaţionale de presă, citaţi de „Les Echos”, constată – de la faţa locului – că Alexis Tsipras pare să fie pe punctul a câştiga un nou pariu. Partidul său, al stângii radicale, Syriza, se află în sondajele de opinie pe primul loc al intenţiilor de vot la alegerile legislative anticipate din 20 septembrie. Un sondaj realizat de ProRata şi dat publicităţii de cotidianul elen «Efimerida ton Syntaktondans», creditează deja Syriza cu 23% din intenţiile de vot. Analiştii locali afirmă că partidul lui Tsipras este susţinut în continuare de o mare majoritate a cetăţenilor eleni, în ciuda separării unui grup de nemulţumiţi de acceptarea de către Tsipras a noului plan de salvare semnat cu creditorii internaţionali. Aceştia, 25 la număr, grupaţi în noua formaţiune politică Unitatea Populară, condusă de euroscepticul Panagiotis Lafazanis, fost ministru în guvernul lui Tsipras, sunt creditaţi cu 3,5% din intenţiile de vot, ceea ce le permite să depăşească pragul de 3% necesar intrării în parlamentul elen. Deşi confruntat cu plecarea unei părţi a „trupelor” sale, Syriza beneficiază în continuare de un mai mare număr de susţinători la apropiatele alegeri decât principalul partid de opoziţie Nea Democraţia(dreapta), creditat cu 19% din intenţiile de vot. Partidul neonazit Zorile aurii se află pe locul al treilea în sondaje, cu 6,5% din intenţii de vot, partidul de centru To Potami cu 4%, iar socialiştii din Pasok cu 4,5%. De remarcat, totuşi, că un sfert din persoanele intervievate(25,5%) s-au declarat indecise.

Syriza înregistrează, totuşi, o diminuare a audienţei

O dovadă este faptul că la sondajul de opinie realizat de ProRata în luna iulie, Syriza beneficia de o audienţă mai mare decât în acest moment, înregistrând atunci 26% din intenţiile de vot, faţă de 15% pentru Nea Democraţia. De remarcat şi faptul că 64% din persoanele chestionate acum consideră că Tsipras a greşit provocând organizarea alegerilor anticipate. În schimb, 68% sunt în favoarea menţinerii cu orice preţ a Greciei în zona euro, chiar dacă aceasta implică un plus de austeritate. Într-o declaraţie pentru ziarul „Avghi” de vineri, Alexis Tsipras, susţinându-şi decizia privind provocarea alegerilor anticipate, sublinia că, în acest fel, „poporul grec are prilejul de a conferi un mandat puternic pentru prezent şi viitor” noului parlament şi noului guvern. „Grecia, a mai spus el, nu poate şi nu va reveni în trecut…ea merge tot înainte”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS