10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de imigranţi au murit ieri în largul Libiei, după ce două ambarcaţiuni s-au răsturnat

Sute de imigranţi au murit ieri în largul Libiei, după ce două ambarcaţiuni s-au răsturnat

Sute de persoane au murit joi, după ce două ambarcaţiuni la bordul cărora se aflau până la 500 de imigranţi s-au răsturnat în largul coastelor oraşului libian Zuwara, potrivit unor locuitori şi oficiali, relatează BBC News.online, citat de Mediafax.

Prima ambarcaţiune, care a a cerut ajutor joi, avea aproape 50 de persoane la bord. A doua ambarcaţiune, înţesată de oameni şi care s-a scufundat ulterior, avea aproximativ 400 de pasageri. Ofciali libieni au anunţat că aproximativ 201 persoane au fost salvate de către Paza de Coastă libiană, însă mulţi oameni ar fi rămas blocaţi în cala ambarcaţiunii care s-a scufundat. Un centru de detenţie pentru imigranţi ilegali de la Sabratha, la vest de Tripoli, a primit 147 de persoane, a declarat un oficial pentru Reuters. Cel puţin 100 de cadavre au fost aduse la un spital de la Zuwara, tot la vest de Tripoli, a declarat un locuitor pentru BBC. Între victime se află imigranţi din Siria, Bangladesh şi din mai multe ţări subsahariene, a declarat acest locuitor, o informaţie pe care BBC precizează că nu a putut să o verifice din alte surse. Aproximativ 2.400 de imigranţi au murit anul acesta încercând să traverseze Mediterana către Europa, potrivit ONU. Alte peste 100.000 de persoane au reuşit să ajungă în Italia, iar alte aproximativ 160.000 au traversat marea în Grecia. Cadavrele a cel puţin 51 de persoane au fost găsite în cala unei ambarcaţiuni, miercuri, în largul coastelor libiene.
Corpurile au fost luate de la bord de către o navă a Pazei de Coastă suedeze, care a salvat peste 400 de supravieţuitori – între cei cel puţin 3.000 de imigranţi salvaţi numai miercuri pe mare. Nava suedeză, Poseidon, a andocat în portul Palermo (Sicilia) joi.

Aproximativ 4.400 de imigranţi au fost salvaţi de la bordul unor ambarcaţini în largul coastelor Libiei sâmbătă, într-una dintre cele mai mari operaţiuni de salvare pe mare organizate până în prezent. Mulţi dintre oamenii care încearcă să traverseze Mediterana fug din calea unor conflicte sau de persecuţie şi pornesc la acest drum periculos pe mare din Libia, la bordul unor ambarcaţiuni, exploataţi de traficanţi de persoane. Libia, în care există două guverne de un an, este devastată de un conflict intern între mai multe miliţii rivale. Paza de Coastă libiană are o capacitate limitată, care nu-i permite să organizeze misiuni de salvare de amploare pe mare, potrivit unui corespondent BBC de la Tunis. Pe de altă parte, poliţia austriacă a anunţat că speră să stabilească cât mai curând câte persoane au murit într-un TIR parcat în apropiere de frontiera cu Ungaria. Autorităţile bănuiesc că este vorba despre 50 de persoane, aproape sigur imigranţi. Problema afluxului de imigranţi către Europa – pe rute terestre – a fost abordată joi la un summit, la Viena. Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a insistat asupra necesităţii unui acord, în contextul în care un număr uriaş de imigranţi se îndreaptă către UE prin Balcanii de Vest. El a subliniat că „întreaga idee a unei Uniuni Europene fără frontiere interne este în pericol” dacă frontierele externe ale blocului nu sunt securizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS