16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum pilotează Statul Islamic din Siria atentatele

Cum pilotează Statul Islamic din Siria atentatele

Postul de radio francez Europe 1 a difuzat, în exclusivitate, vineri, informaţii ale unor anchetatori occidentali ce confirmă existenţa, în Siria, a unei celule a Statului Islamic specializată în planificarea atentatelor teroriste, formarea viitorilor terorişti şi furnizarea logisticii necesare comiterii atentatelor.

Ia sfârşit o enigmă. Graţie informaţiilor obţinute de serviciile secrete occidentale, s-a aflat de existenţa – cu certitudine – a unei celule a Statului Islamic a cărei activitate se axează pe planificarea atentatelor, recrutând „ucenici” terorişti pe care îi instruiesc şi îi dotează cu arsenalul necesar. Cu prilejul atentatelor, reuşite sau dejucate pe teritoriul Franţei sau în alte zone, anchetatorii au descoperit arme, importante sume de bani. Există, deci, cu certitudine, şi complicitate. Deşi în anturajul atentatorilor nu au fost identificaţi complici direcţi, cercetări în mediul în care s-au aflat, în mijloacele lor de comunicare, au scos la lumină probe ce confirmă existenţa acestei celule foarte bine rodată.

Cum funcţionează?

Mai întâi, are loc reperajul la frontieră. Modul de acţiune este întotdeauna acelaşi. Candidaţii la jihad sosesc în Turcia, cu destinaţia Siria. Odată ajunşi la frontieră, Statul Islamic a instituit un sistem de indicii ce permit reperarea voluntarilor şi trecerea lor, apoi, prin filtrul poliţiei interne jihadiste. Acest serviciu de securitate internă, denumit „serviciul 11”, selecţionează profilurile care-l interesează. Nu este ştiut încă foarte bine modul în care este făcută alegerea, dar tinerii selectaţi sunt puşi de-o parte şi preluaţi de „cadre” care au făcut deja dovadă capabilităţii de a comite orori, în special cei ce au asasinat ostatici occidentali. Noii „ucenici” sunt formaţi în aşa fel încât să nu fie reperaţi. Vreme de 2-3 săptămâni sunt învăţaţi să utilizeze comunicarea criptată pentru a nu fi reperaţi după revenirea în Franţa, Grecia, Belgia şi chiar în Liban. Le este interzisă intrarea în contact cu islamiştii cunoscuţi, pentru a nu atrage atenţia. Li se dă reţeta fabricării bombelor artizanale. Toate instrucţiunile le sunt transmise prin mesagerie criptată. Indicaţiile sunt foarte precise. De exemplu, la un moment dat, li se poate spune să meargă într-un anumit parking , unde să caute un automobil Megan de o anumită culoare. Cheile, i se precizează, sunt ascunse într-o roată. În portbagaj, tânărul terorist va găsi un sac cu arme şi vestă anti-glonţ. Teroriştii sunt teleghidaţi de la foarte mare distanţă de tânărul terorist „lup singuratic”. Tot de acolo i se dă semnalul de a trece la atac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS