24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiţii şi obiceiuri de Sfânta Marie

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Marie

Adormirea Maicii Domnului, considerată una dintre cele mai importante sărbători închinate „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii”, este celebrată de creştini-ortodocşi în fiecare an pe 15 august.
Pentru acest moment, credincioşii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune. În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate, scrie realitatea.net.  Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului, aceasta fiind pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise.

Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.
Conform specialiştilor în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, de Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc, pe 15 august, la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă.  În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamna, momentul în care se da startul lucrurilor agricole de toamna şi momentul în care noul anotimp începe să îşi între în drepturi. Dacă înalţi o rugăciune curată la biserica în această zi, Maică Domnului va mijloci în faţa lui Dumnezeu pentru tine pentru o naştere uşoară, pentru dezlegarea pântecelui sau pentru grăbirea căsătoriei. În această zi, nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti. În caz contrar bărbaţi se pot lovi, iar femeilor li se poate arde mâncarea pe foc sau oală cu mâncare se poate răsturna peste copii. Totodată, focul nu se aprinde în vatra în preajma acestei sărbători, în zilele de 7 şi 8 septembrie, ori altfel atragi asupra ta necazurile şi neşansa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS