20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: Acţiuni pentru prevenirea incendiilor de pădure

Mehedinţi: Acţiuni pentru prevenirea incendiilor de pădure

Cadre ale Inspecţiei de prevenire a ISU „Drobeta” au desfăşurat, în zilele de sâmbătă şi duminică, o serie de controale de prevenire şi acţiuni de informare preventivă în zonele de agrement de lângă păduri.
Scopul acestor acţiuni este de conştientizare a persoanelor care desfăşoară diverse activităţi în zonele de agrement sau în păduri (culegători de fructe de pădure, ciobani, lucrători forestieri, turişti) privind interdicţia utilizării focului deschis şi a fumatului.        Pentru reducerea numărului de incendii produse la vegetaţia uscată de pe terenurile agricole şi la fondul forestier, au fost distribuite, sâmbătă şi duminică, cetăţenilor care se aflau la iarbă verde în zonele de agrement din judeţul Mehedinţi, sute de pliante cu recomandări pentru prevenirea evenimentelor care le-ar putea afecta petrecerile sau activităţile desfăşurate în aer liber. Totodată, li s-a explicat şi cum să se comporte în cazul producerii unor incendii de vegetaţie uscată sau de pădure.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” avertizează populaţia asupra consecinţelor utilizării incorecte a focului. Pe parcursul activităţilor desfăşurate de către inspectorii de prevenire, cetăţenii au fost sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt. Prepararea hranei, prin utilizarea focului deschis, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei, trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi. Nu se admite folosirea focului deschis la distante mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie. La plecare, cetăţenii trebuie să stingă jarul cu apă şi să acopere cenuşa cu pământ. Fumătorii  nu trebuie să arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate.
O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete.

De asemenea, pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure sau la o distanţă mai mica de 100 m de aceasta. Orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfăşurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum şi instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, sunt interzise. Orice început de incendiu observat trebuie sa fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri, înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.
Activităţile de informare şi conştientizare a mehedinţenilor cu privire la consecinţele nerespectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor vor continua şi în perioada următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS