27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTsipras: Grecia şi creditorii internaţionali se apropie de un acord de asistenţă financiară

Tsipras: Grecia şi creditorii internaţionali se apropie de un acord de asistenţă financiară

alexis-tsipras

Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat că Grecia se apropie de ajungerea la un acord cu creditorii internaţionali pe tema unui nou plan de asistenţă financiară, informează Mediafax.ro. „Suntem în ultima etapă a procedurilor pentru ajungerea la un acord cu instituţiile internaţionale”, a declarat Tsipras, citat de Reuters. „În pofida dificultăţilor cu care ne confruntăm, sperăm că acordul va pune capăt situaţiei de incertitudine privind viitorul Greciei în Zona Euro”, a spus premierul de extremă-stânga de la Atena.

Cele două părţi ar trebui să ajungă cel târziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenţă financiară, pentru a permite Guvernului de la Atena să ramburseze Băncii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligaţiuni care vor expira. „Negocierile se vor încheia săptămâna aceasta”, a declarat ieri ministrul grec al Finanţelor, Euclide Tsakalotos, după o nouă reuniune cu reprezentanţii Grupului Bruxelles (format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional). La discuţii sunt prezenţi şi oficiali responsabili de Mecanismul European de Stabilitate (MES) – fondul special de asistenţă al zonei euro. „Există mici divergenţe. Nu cred că vor fi probleme în privinţa privatizărilor. Discuţiile au avansat mai mult decât mă aşteptam”, a spus Euclide Tsakalotos.

Olga Gerovassili, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, a declarat că redactarea acordului privind noul plan de asistenţă financiară va începe astăzi. Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a apreciat că este posibilă ajungerea la un acord până la sfârşitul lunii august, chiar dacă este „un obiectiv ambiţios”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS