10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitorul director general al FMI ar putea să fie un noneuropean

Viitorul director general al FMI ar putea să fie un noneuropean

Tradiţia după care la conducerea FMI este desemnat un european iar la Banca Mondială un american, instituită după al doilea război mondial, este la ora actuală contestată, motiv pentru care viitorul director general al Fondului ar putea ajunge şi un noneuropean, desemnat „după merit”, a declarat actualul adjunct al Christine Lagarde, americanul David Lipton.

David Lipton, directorul general adjunct al FMI, a declarat la BBC World Service că tradiţia după care un european conduce Fondul iar un american Banca Mondială este în prezent contestată de membri ai acestei instituţii financiare, motiv pentru care cel ce va prelua conducerea Fondului după expirarea mandatului Lagarde ar putea fi un noneuropean, selectat „strict după merit”. Kenneth Rogoff, fost economist şef al FMI, a calificat, şi el, această tradiţie drept un „incredibil anacronism”, reamintind că cea mai puternică opoziţie faţă de ea s-a manifestat în special în timpul crizei zonei euro. Potrivit lui David Lipton, la plecarea Christinei Lagarde din funcţie, la conducerea FMI vor putea candida personalităţi din întreaga lume a membrilor instituţiei. „Sunt din ce în ce mai multe persoane calificate, provenind de pretutindeni, nu doar din Europa şi SUA, a subliniat David Lipton, şi cred că focalizarea asupra crizei din Statele Unite la începutul crizei financiare mondiale, precum şi asupra Europei a creat sentimentul că trebuie să avem un evantai mai larg de opţiuni pentru funcţia de director general al Fondului”.

Christine Lagarde ar putea candida, totuşi, pentru un nou mandat.  Lagarde a preluat conducerea FMI în 2011, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. Mandatul ei de 5 ani se încheie la sfârşitul anului viitor, dar din surse informate s-a aflat despre intenţia sa că în luna iunie 2016 să-şi prezinte candidatura la un al doilea mandat, în cazul în care va constata că poate beneficia de sprijinul majorităţii membrilor Fondului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS