11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTalibanii din Afganistan au un nou conducător, mollahul Akhtar Mansour

Talibanii din Afganistan au un nou conducător, mollahul Akhtar Mansour

Luptatori talibani

Rebelii talibani afgani au anunţat astăzi că l-au numit pe mollahul Akhtar Mansour drept şef al mişcării lor, în locul defunctul mollah Omar, informează HotNews.ro. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a talibanilor, Sirajuddin Haqqani va fi adjunctul reţelei. „După moartea (mollahului Omar – n.r.), consiliul de conducere şi demnitarii musulmani din întreagă ţară l-au numit pe prietenul şi apropiatul sau şi fosta mâna dreapta mollahul Akhtar Mansour că şef al lor”, se arată în comunicat.

Molahul Mansour este considerat braţul drept al lui Mullah Omar, al cărui deces a fost confirmat aseară de talibani. Pe timpul regimului taliban din Afganistan (1996-2001), Mullah Mansour a fost ministru al Aviaţiei Civile. Rebelii talibani au confirmat ieri moartea liderul lor, mollahul Omar, anunţată cu o zi în urmă de guvernul afgan, fără a preciza când a avut loc. Decesul mollahului Omar riscă să accentueze disensiunile din rândul talibanilor, divizaţi în ceea ce priveşte negocierile de pace şi ameninţaţi de ascensiunea Statului Islamic.

De mai multe luni, comandanţii talibani cereau „dovezi de viaţă” de la liderul lor. Fără dovezi concrete sau ostili negocierilor, unii dintre ei au jurat credinţă SI, care ar putea profita de moartea lui Omar pentru a-şi intensifica recrutările din rândul rivalilor islamişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS