16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSudul României rămâne și astăzi sub cod portocaliu de caniculă

Sudul României rămâne și astăzi sub cod portocaliu de caniculă

Mai multe județe din România rămân și astăzi sub Cod Portocaliu de caniculă, însă nu se pune problema emiterii unui Cod Roșu.
„Joi (astăzi -n.r.) este posibil să fie cea mai caldă zi din acest an numai dacă se ating 40 de grade Celsius, pentru că 38-39 de grade Celsius am mai avut. Este la limită, greu de spus acum la zecimale. S-ar putea să se înregistreze o valoare mai ridicată în Lunca Dunării. Rămânem pe codurile deja anunțate. Ar trebui să avem peste 42 de grade Celsius ca să emitem Cod Roșu“, a precizat, ieri, pentru Agerpres, meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie.
Potrivit sursei citate, vineri, sâmbătă și duminică, vremea se va răcori, iar pentru săptămâna viitoare se estimează o vreme caldă, însă nu caniculară.
Conform datelor postate pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie , în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ilfov, inclusiv în Capitală, se vor atinge astăzi temperaturi maxime de 38-39 de grade Celsius, iar izolat se pot înregistra valori în jurul a 40 de grade Celsius și, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
ANM precizează că, în după-amiaza zilei de joi, 30 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, îndeosebi în centrul și nord-estul țării, precum și în zonele de munte.

Circulația navelor e restricționată pe Dunăre în aval de Porțile de Fier II

Traficul naval este restricționat din cauza debitelor scăzute pe Dunăre, în aval de barajul Porțile de Fier II, situat la kilometrul fluvial 863+358.
Surse de la Autoritatea Navală Fluvială au declarat ieri, pentru Agerpres, că din cauza scăderii nivelului apei în sectorul respectiv s-a cerut armatorilor și operatorilor din domeniul transportului fluvial să reducă încărcăturile convoaielor cu 50%.
Măsura s-a impus pentru ca navele să nu eșueze pe bancurile de nisip în punctele critice identificate de specialiști de-a lungul Dunării, atât în apele teritoriale românești, cât și în cele sârbești și bulgărești.
Autoritățile navale românești au balizat cu geamanduri șenalul navigabil care s-a îngustat din cauza diminuării volumului de apă, astfel încât echipajele de nave să prevină eșuarea pe uscat și, astfel, a punerii în pericol a acestora și a vieții marinarilor.
Potrivit acelorași surse, debitul Dunării la intrarea în țară este cu 50% mai redus decât media multianuală a lunii iulie, de aproximativ 5.400 mc/secundă, numai la stația hidrometrică Gruia din județul Mehedinți cota scăzând la minus 10 centimetri față de nivelul normal de 300 centimetri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS