11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePostul Sfintei Marii începe pe 1 august

Postul Sfintei Marii începe pe 1 august

Lăsată secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe dată de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seară zilei de 30 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu a avut dela început aceeaşi durata în Biserica Răsăritului. Astfel, credincioşii din părţile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august – de praznicul Schimbării la Faţă -, cei din Constantinopol patru zile, iar creştinii din Ierusalim opt zile, scrie crestinortodox.ro. Uniformizarea datei şi duratei postului pentru toată Ortodoxia, s-a făcut în anul 1166, la Sinodul din Constantinopol, în vremea patriarhului Luca Crysoverghi. Aici s-a hotărât că postul închinat Sfintei Marii să înceapă pe 1 august şi să se încheie cu 15 august. Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ţinem seama de faptul că Biserica Ortodoxă cere ajunare până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri şi vineri, iar după această ora, cere celor care ţin post să consume mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu este un post uşor: marţi şi joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă şi duminică avem dezlegare la untdelemn şi vin.
În Postul Sfintei Marii este o singură dezlegare la peste, pe 6 august, când este sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, pe Muntele Tabor.

Postul Sfintei Marii este un post cu dată fixă, începe în fiecare an pe 1 august şi se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS