8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePonta şi Dragnea, strategii diferite în relaţia cu PNL şi Klaus Iohannis

Ponta şi Dragnea, strategii diferite în relaţia cu PNL şi Klaus Iohannis

(Foto: evz.ro)
(Foto: evz.ro)

În interiorul PSD apar diferenţe evidente de strategie politică. În ziua în care Victor Ponta i-a atacat virulent pe Klaus Iohan­nis şi Alina Gorghiu, Liviu Dragnea se declara dispus la colaborarea pe teme majore propusă de liberali şi apăra dreptul şefului statului de a trimite o lege spre reexaminare. Din ton şi formularea răspunsurilor, fostul şi actualul lider PSD arată că merg deja pe drumuri diferite: un Ponta revanşard şi agresiv pe de-o parte cu adversarii politici, un Drangea dispus la negociere şi compromis. Declaraţiile au fost făcute în prima şedinţa a PSD cu Dragnea interimar şi Ponta premier invitat să dea explicaţii despre rectificarea bugetară, Cod Fiscal etc.

Declaraţiile lui Liviu Dragnea

„Cred că PSD poate promova pentru prima dată o armonizare şi funcţionare corectă între cele trei palate, guvern, parlament, Cotroceni, o colaborare şi o conlucrare instituţională benefică pentru români. Noi vrem să structurăm cât de curând un sistem de dialog şi colaborare permanent, dincolo de dispute politice şi acuze nefondate“ (Stiripesurse).
„Nu e vorba de coabitare (cu Palatul Cotroceni – n.r.), e vorba de a lasă fiecare puţin de la el ca această ţară să se dezvolte, nici o ţară în care scandalul politic e permanent nu poate avea succes (…) Eu, din câte ştiu, Victor Ponta vrea să aibă o relaţie instituţională corectă cu Palatul Cotroceni şi cu Iohannis“. (Stiripesurse)
„O conlucrare şi o colaborare instituţională, benefică şi profitabilă pentru români. Nu mai sunt sigur dacă cei de la PNL vor să facă într-adevăr acest lucru pentru că am auzit că a spus unul dintre cei care conduc acest partid că vor să ne întâlnim pentru un acord, de la altcineva am înţeles că nu vor să colaboreze cu noi. Când o să se hotărască şi o să aibă o linie foarte clară, noi suntem aici. Suntem în acest sediu şi răspundem la orice fel de iniţiativă. Oricum, noi vrem să structurăm cât de curând un sistem de colaborare şi de dialog permanent care să fie dincolo de dispute politice şi acuzaţii nefondate, ci animat de dorinţa noastră de a participa împreună cu toate partidele, inclusiv cu preşedinţia, la realizarea unor mari proiecte de ţară“. (Agerpres)
„Nu s-a discutat de angajarea răspunderii guvernului, urmează procedura firească, se discută cererea de reexaminare a preşedintelui României în parlament. La această ora nu sunt motive să modificăm actul normativ, dar ministrul de finanţe, aşa cum este firesc, ţine cont de cererea de reexaminare, este preşedintele României şi are tot dreptul să facă lucrul acesta. Va discuta şi cu BNR, şi cu toate celelalte instituţii interesate pentru a prezenta încă o dată o analiză temeinică din care să reiasă sustenabilitatea modificărilor din Codul Fiscal şi justeţea lor“. (Mediafax)
„Eu nu cred că s-a elaborat modificarea Codului Fiscal undeva într-o baie, acolo au fost specialişti care au lucrat, oameni din mediu de afaceri, şi eu cred că se susţine, primul ministru a fost implicat, au fost analize care au arătat că aplicarea noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie poate să aducă multe beneficii României. Nu vreau să cedăm, pur şi simplu, adică vreau să avem o relaţie corectă, dar nu putem să cedăm, pur şi simplu, până când nu avem argumente foarte serioase, dimpotrivă argumentele sunt de partea noastră“. (Agerpres)

Declaraţiile lui Victor Ponta

„Am fost încântat să văd că doamna Gorghiu, în afară de a-mi cere demisia, mai ştie şi alte cuvinte în limba română, e foarte bine. Dialogul întotdeauna e foarte bun“. (Agerpres)
„Cum să nu răspund la telefon? Eu, când mă sună preşedintele României, domnul Dan Mihalache, sigur că nu răspund. Când mă sună preşedintele pe hârtie, domnul Iohannis, răspund“. (Mediafax)
„Cred că e foarte bine că se discuta acum despre Codul Fiscal, după ce a fost aprobat, ideal ar fi fost să se discute sau cei care aveau păreri negative să le spună înainte. De multe ori am discutat cu guvernatorul (înainte de a se adopta Codul Fiscal – n.r.), nu a zis nimeni că nu e de acord cu Codul, toată lumea a fost de acord, după aia s-au răzgândit“. (Agerpres)
„Am discutat cu liderii coaliţiei, până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a parlamentului, vreau să readoptam Codul Fiscal, pentru că este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele Camere ale parlamentului în unanimitate, chiar dacă unii uită ce au votat acum trei săptămâni, nu ştiu dacă erau în deplinătatea facultăţilor… electorale era să zic, atunci când au votat toţi şi au zis că e un cod liberal foarte bun şi după aia i-a întors cu cheiţă: nu e bun“. (Mediafax)
„Că nu mai ai când până pe 31 decembrie, din motivele pe care le ştiţi foarte bine, suspiciuni, anchete, investigaţii. (…) În fiecare an e din ce în ce mai rău, în sensul că în fiecare an sunt din ce în ce mai multe investigaţii şi anchete şi, sigur, proiecte care nu se pot continua. Dar bani, repet, dacă vorbim de matematică pe care o înţelege orice om care nu a studiat bugetul – trebuia să fim cu minus 13 miliarde, suntem cu plus patru miliarde. Deci în limba română şi în toate limbile din lume asta înseamnă rectificare pozitivă, că erau mai mulţi bani decât era prevăzut în Legea bugetului de stat“. (Agerpres)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS