22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANSVSA vrea să introducă vaccinarea obligatorie a animalelor împotriva bolii limbii albastre

ANSVSA vrea să introducă vaccinarea obligatorie a animalelor împotriva bolii limbii albastre

Noi suspiciuni privind boala limbii albastre în localităţi din judeţul Dolj

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Dumitru Băiculescu a declarat ieri că autoritatea intenţionează să introducă, din acest an, obligativitatea vaccinării animalelor împotriva bolii limbii albastre, informează Mediafax.ro. „Noi, ca perspectivă, avem o iniţiativă legislativă, dar întâmpinăm foarte multe greutăţi din partea unor asociaţii ale crescătorilor de animale care nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie contra bolii limbii albastre. Preşedintele ANSVSA a explicat că o problemă ridicată de crescătorii de animale este faptul că unele ţări în care se exportă, precum cele din Orientul Mijlociu, nu acceptă animale vaccinate. „Ei (crescătorii de animale – n.r.) vor să fie menţinută în continuare o vaccinare la cerere, o vaccinare voluntară, pentru faptul că, procedural, după vaccinare îi obligă să efectueze o analiză care se pare că este un pic mai costisitoare. Nu am înţeles de ce, la ora actuală, studiem să vedem cum justifică laboratorul preţul pe care îl cere pe analiza respectivă”, a declarat preşedintele ANSVSA în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Alba Iulia.

Băciulescu a mai spus că propunerea făcută prevede ca vaccinarea să fie suportată în totalitate de către stat, adăugând că această măsură a fost aplicată şi de alte ţări europene. Oficialul şi-a exprimat speranţa ca la sfârşitul lunii septembrie să înceapă prima vaccinare împotriva bolii limbii albastre, după ce ar urma să fie aprobată hotărârea de guvern care să reglementeze acest lucru.

Întrebat dacă există, în prezent, vreun caz confirmat de boala limbii albastre în România, preşedintele ANSVSA a spus că, la ora actuală, nu există nici un caz, însă în literatura de specialitate se spune că presiunea maximă este în lunile iulie – august.

Reamintim că la sfârşitul verii trecute, boala limbii albastre a fost confirmată şi în Oltenia, în special în judeţele Dolj şi Gorj. Au fost identificate animale bolnave în localităţile doljene Greceşti, Secu şi Argetoaia, iar în Gorj au fost identificate focare în opt localităţi la bovine – Turceni, Borascu, Turcineşti, Albeni, Prigoria, Bustuchin, Roşia de Amaradia, Berleşti şi unul la ovine, la Alimpeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS