24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlexis Tsipras s-a aflat miercuri noaptea din nou în faţă parlamentului grec

Alexis Tsipras s-a aflat miercuri noaptea din nou în faţă parlamentului grec

Din nou, premierul elen a avut greaua misiune de a obţine votul în favoarea unui al doilea set de măsuri impuse de creditorii internaţionali pentru a fi de acord cu reluarea, de urgenţă, a finanţării Greciei. La votul de miercuri noaptea, remarcă observatori din Atena, numărul oponenţilor Syriza faţă de măsurile supuse la vot s-a mai diminuat, graţie între altele şi schimbării poziţiei fostului ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis – unul dintre cei mai vehemenţi critici ai „dictatului” creditorilor- care de data aceasta a votat în favoarea măsurilor supuse votului de către Tsipras.

Testele la care este supus Alexis Tsipras se succed fără întrerupere. La o săptămână de la obţinerea sprijinului parlamentului pentru primul set de măsuri economice cerute de creditorii internaţionali, miercuri noaptea premierul s-a aflat din nou în faţa unei grele provocări. Dar, deşi nu a reuşit să-şi refacă propria majoritate, el a obţinut şi de data aceasta votul parlamentului în favoarea celui de al doilea set de măsuri impuse de creditori – între care reformarea justiţiei civile, transpunerea unei directive europene privind băncile – ceea ce va permite finalizarea celui de-al treilea plan de ajutor financiar destinat Greciei, conform căruia sunt în joc 82-86 miliarde de euro. O noutate totuşi: premierul Tsipras a mai redus din pierderile suferite la votul pentru primul set de măsuri. În favoarea noilor cerinţe ale creditorilor au votat 230 deputaţi din totalul de 298 prezenţi(parlamentul are 300 deputaţi). 63 au votat împotriva şi 5 s-au abţinut. Nu poate fi însă neglijat faptul – date fiind implicaţiile sale politice – că 36 deputaţi din partea partidului Syriza, al lui Tsipras, nu au sprijinit măsurile supuse votului, 31 votând împotriva iar 5 abţinîndu-se. (Săptămâna trecută, 32 deputaţi ai Syriza votaseră împotriva şi 7 s-au abţinut).

Fond tensionat al dezbaterilor

Presa elenă, corespondenţii presei străine au reliefat atmosfera extrem de tensionată – atât în parlament cât şi în faţa clădirii parlamentului unde se adunaseră mai multe mii de protestatari pro sau contra măsurilor europene. Noile măsuri, considerate extrem de dure, s-au adăugat la cele la fel de dure votate săptămâna trecută, cum ar fi majorarea TVA, reformarea sistemului de pensii, noi reguli de negociere a contractelor colective, noi reglementări privitoare la dreptul la grevă, privind licenţierile sau privatizările. Dezbaterile de miercuri noaptea au avut loc – să nu uităm – şi pe fondul efectelor remanierii guvernamentale vizând eliminarea miniştrilor şi a altor oficialităţi guvernamentale care au votat împotriva măsurilor impuse de creditorii internaţionali şi acceptate de Tsipras. S-a produs, totuşi o basculare în frontul Syriza datorată – spun analişti politici locali – schimbării surprinzătoare de poziţie a fostului ministru de Finanţe Varoufakis, cunoscut că unul din cei mai vehemenţi oponenţi ai modului în care înţeleg creditorii internaţionali să trateze Grecia. De data aceasta el a votat în favoarea noilor măsuri economice cerute de creditori, ceea ce a schimbat balanţa forţelor ce-l sprijină la guvernare pe Tsipras în propriul partid. Acesta dispune actualmente de o majoritate parlamentară de 162 mandate, din cele 300 câte are parlamentul. Dar, o majoritate precară. Până acum, majoritatea lui Tsipras includea partidul de extremă stânga cu 149 mandate alături de care contau cele 13 mandate ale dreptei naţionaliste ANEL. După primul vot în parlament de sptămâna trecută, Tsipras a fost părăsit de circa o cincime dintre deputaţii Syriza, reducându-i sprijinul propriului partid la 123 mandate. Miercuri noaptea, ca şi săptămâna trecută, el a contat însă pe votul partidelor de opoziţie Noua Democraţie şi PASOK. Pentru a-şi recâştiga „trupele”, Tsipras a evocat organizarea în luna septembrie a unui congres, dar nu înainte de a-şi atinge obiectivul imediat, finalizarea unui acord cu creditorii internaţionali – înainte de 20 august- data unei importante scadenţe financiare (3,19 miliarde de euro către BCE, urmată în septembrie de 1,5 miliarde către FMI).

Reprezentanţii creditorilor sunt aşteptaţi la Atena

În următoarele zile sunt aşteptaţi la Atena experţii creditorilor internaţionali care urmează să facă o „analiză serioasă” a economiei Greciei, la care să adapteze noilor ajutoare. Comisarul european pentru Afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a declarat că Bruxellesul doreşte să finalizeze aceste operaţiuni înainte de mijlocul lunii august, ştiind că seifurile Greciei sunt goale şi scadenţele la plata datoriilor continuă să sosească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS