20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul de Externe a depus o coroană de flori la troița ridicată în memoria victimelor accidentului produs în Muntenegru în 2013

Ministrul de Externe a depus o coroană de flori la troița ridicată în memoria victimelor accidentului produs în Muntenegru în 2013

(Foto: adevarul.ro)
(Foto: adevarul.ro)

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, aflat în vizită în Muntenegru, a mers astăzi la Troița ridicată la data de 18 iulie 2014 în memoria victimelor accidentului produs pe 23 iunie 2013 în canionul Morača. Șeful diplomației române a depus o coroană de flori în numele Guvernului român și a păstrat un moment de reculegere pentru a aduce un omagiu cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa. „Solidaritatea manifestată în zilele de tristă amintire din iunie 2013 au reconfirmat soliditatea relaţiilor dintre cele două ţări şi popoare şi a reprezentat o dovadă de prietenie din partea poporului muntenegrean, într-un moment dureros pentru români. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familiile îndurerate ale celor care nu mai sunt printre noi”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Reamintim că în iunie 2013, un autocar având la bord 47 de cetățeni români, care efectuau o excursie turistică, s-a prăbuşit într-o prăpastie de 30 de metri din canionul Morača, Muntenegru. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 cetăţeni români şi alţi 29 au fost răniţi. În aceeaşi zi, a fost activată Celula de Criză, care a lucrat neîntrerupt pentru gestionarea consecinţelor accidentului, cu un efectiv de 60 de angajaţi MAE din cadrul Centralei şi al misiunilor diplomatice din regiune. Celula de criză și-a încetat activitatea la 26 iunie 2013, ca urmare a finalizării operațiunilor de repatriere a cetățenilor români.

26 iunie 2013 a fost declarată de Guvernul României zi de doliu naţional pe teritoriul României, iar în misiunile diplomatice ale României din străinătate drapelul a fost arborat în bernă şi au fost deschise Cărţi de condoleanţe la sediile acestora.

La 18 iulie 2014 a fost sfinţită troiţa românească ridicată în memoria victimelor accidentului rutier din 23 iunie 2013, din canionul Morača, în prezenţa reprezentanților autorităților române şi ai reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale din Muntenegru, salvamontişti şi personal medical muntenegrean implicat la momentul accidentului, supravieţuitori şi reprezentanţi ai presei locale şi din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS