11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul restituie toate taxele de poluare auto

Statul restituie toate taxele de poluare auto

taxa poluare

De teama deciziilor pe care le-ar putea lua CJUE, Ministerul Mediului a elaborat un proiect de ordonanţă prin care propune restituirea integrală a tuturor taxelor de poluare auto. Pentru a intra în posesia sumelor cuvenite, contribuabilii care au plătit deja şi timbrul de mediu nu trebuie să se mai adreseze instanţei, ci direct organului fiscal competent.

Deciziile luate în ultimii ani de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul taxelor de poluare, care incriminau măsura considerând-o discriminatorie şi contrară reglementărilor europene în vigoare, au determinat Ministerul Mediului să emită un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care încearcă să repare neajunsurile produse contribuabililor, returnându-le integral sumele încasate pe diferitele taxe de poluare auto, dar numai în situaţia în care acestora nu li s-a returnat deja diferenţa dintre taxa de poluare şi timbrul de mediu.
În sprijinul solici­tării de aprobare a actului normativ, Ministerul Mediului a invocat faptul că, până în prezent, CJUE s-a pronunţat deja în şase cazuri împotriva sta­tului român, pe rolul curţii exis­tând alte patru procese similare.
„Având în vedere că, în toate cauzele în care CJUE s-a pronunţat până în prezent (C-402/09, Tatu şi C-263/10, Nisipeanu, C-97/13, Câmpean şi C-214/13, Ciocoiu, C-331/13, Nicula, C-76/14, Manea), hotărârile sunt defavo­ra­bile României, este necesară promovarea proiectului de act normativ, elaborat pentru a remedia aspectele sesizate de CJUE. (…) Pe de altă parte, pe rolul CJUE sunt în prezent alte patru cauze care au ca obiect cereri de decizie preliminară formulate de instanţe din România în ceea ce priveşte interpretarea legislaţiei europene în raport cu modalitatea de restituire a taxei pentru emisiile poluante prevăzută de OUG nr. 8/2014“, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Ca atare, ministerul propune aprobarea „procedurii de efectuare a plăţii sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale“, urmând ca, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de ordonanţă, ministrul mediului să emită ordinul aferent.
Astfel, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, se modifică în sensul că persoanele „care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent“ (alin. 1 al art. 12 – n.r.).

Banii se restituie contribuabililor în cinci ani, în rate egale

În afara acestei prevederi, art. 12 se completează în sensul că „sumele prevăzute la alin. (1), precum şi dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi rambursarea acesteia, se pot restitui către persoana prevăzută la alin. (1), în conformitate cu prevederile art. 117 alin. (1), lit. d), din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora“.
Alineatul (3) al aceluiaşi articol prevede că cererile de restituire depuse de contribuabilii menţionaţi la alin. (1) „se soluţionează în termen de 90 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în termen de maximum zece zile de la emitere“.

Decizia Fiscului poate fi contestată în 30 de zile

Persoanele nemulţumite de decizia organului fiscal sau cei cărora nu li s-au soluţionat cererile de restituire pot face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care trebuia comunicată decizia.
Structura specială de soluţionare a contestaţiilor soluţionează contestaţia în termen de 30 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică de îndată contestatorului. Împotriva deciziei privind contestaţia, precum şi în cazul nesoluţionării acesteia în termenul de 30 de zile, contestatorul poate face plângere la tribunalul în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau sediul, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului de 30 de zile.
Hotărârea pronunţată de tribunal este definitivă.

Sumele de restituit şi dobânzile se actualizează cu indicele de inflaţie

În ceea ce priveşte sumele de restituit şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale, acestea se actualizează cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică la data emiterii deciziei de restituire.
Procedura de efectuare a plăţii sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale, va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al ministrului finanţelor publice.

Cei care renunţă la procese sunt scutiţi de plata cheltuielilor de judecată

Pe de altă parte, în procesele în curs de judecată având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reclamantul poate renunţa la judecarea cauzei.
În cazul în care reclamantul a renunţat la judecarea cauzei după comunicarea cererii de chemare în judecată, acesta nu va fi obligat la cheltuieli.
Dacă s-a intrat în dezbaterea fondului, renunţarea la judecată se poate face fără învoirea celeilalte părţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS