21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCresc diurnele personalului MAI care se află în misiune NATO în Afganistan

Cresc diurnele personalului MAI care se află în misiune NATO în Afganistan

La propunerea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, Guvernul a adoptat astăzi prin Ordonanță creșterea drepturilor de diurnă cuvenite pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care se află în misiune NATO în Afganistan.

Anterior acestei modificări, în legislaţia naţională, existau diferenţieri între drepturile cuvenite poliţiştilor şi cele cuvenite cadrelor militare, în condiţiile în care ambele categorii de personal desfăşoară misiuni similare, în aceleaşi condiţii. Astfel, personalul militar beneficia de o diurnă zilnică de 90 de euro, iar polițiștii de o diurnă zilnică de 60 de dolari.În aceste condiții, prin Ordonanța aprobată astăzi, pentru ambele categorii de personal din Ministerul Afacerilor Interne, polițiști și jandarmi, diurna zilnică va fi de 90 de euro.
Totodată, Ordonanța prevede asigurarea prin regularizare, a acestui nivel al drepturilor băneşti cuvenite pe întreaga perioadă a participării poliţiştilor la misiunile respective în anul 2015, atât pentru cei care continuă misiunea cât şi pentru cei care sunt înlocuiţi, asigurându-se eliminarea oricăror discriminări privind drepturile personalului care desfăşoară aceleaşi activităţi, în aceleaşi condiţii.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia militar – strategică pentru participarea la viitoarea misiune NATO în Afganistan, post – 2014, Resolute Support Mission (RSM), potrivit căreia Ministerul Afacerilor Interne poate pune la dispoziţie pentru această misiune până la 50 jandarmi şi poliţişti.
În conformitate cu angajamentele asumate, în contextul operaţionalizării misiunii Resolute Support Mision în Afganistan, Ministerul Afacerilor Interne a dislocat personalul propriu în Afganistan începând cu data de 21.01.2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS