16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarea Britanie: Astăzi se împlinesc zece ani de la cele mai grave atentate teroriste din Londra

Marea Britanie: Astăzi se împlinesc zece ani de la cele mai grave atentate teroriste din Londra

Marea Britanie organizează astăzi ceremonii pentru comemorarea a zece ani de la atacurile teroriste din Londra de la 7 iulie 2005, soldate cu moartea a 52 de persoane, între care şi o româncă, şi rănirea a peste 700 de oameni, relatează BBC News Online, citat de Mediafax.

O slujbă religioasă va avea loc la Catedrala St. Paul’s, la care vor participa membri ai familiilor celor care au murit în atacurile ce au vizat trei trenuri de metrou şi un autobuz, dar şi unii dintre cei răniţi în atentate. Numele celor 52 de victime vor fi citite în cadrul ceremoniei, care începe la ora 11.00 (13.00, ora României). Un moment de reculegere va fi ţinut în timpul ceremoniei şi în reţeaua de transport în comun londoneză la ora locală 11.30 (13.30, ora României), când metrourile şi autobuzele se vor opri, dacă pot face acest lucru în siguranţă. După momentul de reculegere, la Catderala St. Paul’s vor fi aruncate petale de flori şi patru lumânări vor fi aprinse, câte una pentru fiecare loc vizat de atentate. Momentul solemn va fi respectat şi la turneul de tenis de la Wimbledon, unde partidele vor începe la 11.45 (13.45, ora României), în loc de 11.00 (13.00, ora României). „La zece ani de la atacurile din 7/7 din Londra, ameninţarea terorismului continuă să fie pe cât de reală, pe atât de sângeroasă – uciderea a 30 de britanici nevinovaţi aflaţi în vacanţă în Tunisia aminteşte în mod brutal acest fapt. Dar niciodată nu ne vom lăsa intimidaţi de terorism”, a declarat premierul britanic David Cameron.

O ceremonie va avea loc şi la Memorialul 7 iulie din Hyde Park, la care va participa şi prinţul William. Între timp, călătorii sunt îndemnaţi să „meargă împreună” pe jos ultima staţie a călătoriei lor cu metroul sau autobuzul, pentru a comemora victimele atacurilor şi a da dovadă de unitate. Iniţiativa aminteşte orele care au urmat atentatelor, când mii de oameni au fost nevoiţi să se întoarcă acasă pe jos pentru că transportul public era închis. Atentatele, comise de patru kamikaze care aveau legături cu al-Qaida şi purtau rucsacuri cu explozibili, au fost cele mai grave de pe teritoriul britanic. Pe 7 iulie 2005, la scurt timp după ora 8.50 (10.50, ora României), trei explozii s-au produs la metroul londonez: 26 de persoane au fost ucise în staţia Russell Square de pe linia Piccadilly, în timp ce pe linia Circle şase persoane au murit în staţia Edgware Road şi alte şapte în staţia Aldgate. Aproape o oră mai târziu, un al patrulea dispozitiv exploziv a fost detonat într-un autobuz double-decker de pe linia 30, în Tavistock Square, provocând moartea a 13 persoane.

Printre cele 52 de victime figurează şi o româncă, Mihaela Otto, un tehnician dentar în vârstă de 42 de ani, care locuia la Londra împreună cu sora şi cu mama ei. Atacurile au fost comise de Mohammad Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Hasib Hussain (18 ani) şi Germaine Lindsay (19 ani). Cei patru aveau legături cu reţeaua teroristă al-Qaida din Pakistan şi Afganistan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS