8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlertă teroristă la nivel înalt, în Spania

Alertă teroristă la nivel înalt, în Spania

Spania se confruntă în prezent cu cel mai ridicat nivel al alertei teroriste după 2004, din cauza pericolului reprezentat de jihadişti, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, conform Mediafax.

„Suntem la nivelul maxim al alertei teroriste după atentatele din 11 martie 2004, din Madrid”, a afirmat Fernandez Diaz într-un interviu publicat duminică, referindu-se la atacurile care s-au soldat cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi.

Ministrul a precizat că nu vrea să genereze panică, dar „alerta de nivel 4 (dintr-un maxim de 5) corespunde realităţii”.

Riscul este ridicat în special din cauză că liderul grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, le-a cerut recent combatanţilor să comită atacuri în ţările lor pentru a marca un an de la înfiinţarea organizaţiei, a mai spus ministrul.

De atunci s-a înregistrat o activitate intensă pe reţelele de socializare, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Aproximativ 116 persoane au părăsit Spania pentru a lupta alături de jihadiştii din gruparea Stat Islamic, iar între timp cel puţin 16 persoane s-au întors în ţară.

Deşi acesta este un număr relativ redus în comparaţie cu alte ţări, precum Franţa, de unde sute de cetăţeni au plecat la jihad în Irak şi Siria, ministrul a subliniat ameninţarea reprezentată de „teroristul frustrat care a finalizat procesul de radicalizare, dar nu a putut pleca la luptă într-o zonă de război”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS