22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia a intrat în incapacitate de plată

Grecia a intrat în incapacitate de plată

Grecia a intrat, tehnic în incapacitate de plată după ce a ratat scadența către Fondul Monetar Internațional la tranșa de 1,6 miliarde de euro. Statul elen devine în acest fel prima economie avansată ajunsă în această situație. Totodată, tot în această noapte a expirat oficial și programul european de asistență financiară.

Totuși, grecii mai au o șansă – în această dimineață va avea loc o nouă teleconferință a Eurogrupului, ministrul olandez de finanțe anunțând un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricând.
Grecia a încercat chiar și ieri să obțină o prelungire a programului de ajutor, însă liderii zonei euro au respins propunerile venite de la Atena. De această dată este așteptat ca termenii negocierilor să se modifice, iar condițiile impuse Greciei să fie mult mai aspre a anunțat ministrul olandez de finanțe, liderul Eurogrupului.

Pe de altă parte, Guvernul de la Atena a cerut un acord de 2 ani cu Mecanismul European de Stabilitate – fond de urgență al Uniunii Europene. Discuțiile pentru acest acord încep tot astăzi.

Cancelarul german, Angela Merkel a atras atenția că instituțiile financiare internaționale nu vor lua nicio decizie cu privire la Grecia înainte de referendumul programat duminică.

Situaţia de incapacitate de plată tehnică nu este o premieră pentru Grecia, însă ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012 Grecia a mai fost în incapacitate de plată după ce a acumulat o datorie de 124 de miliarde de euro. La acea dată, Atena a fost salvată de creditorii europeni. Acum însă, Atena riscă să nu poată plăti 323 de miliarde de euro.

Ministrul german de finanțe a declarat că Grecia va putea rămâne în zona euro, chiar dacă  programul de austeritate va fi respins la referendum. El a dat asigurări că Banca Central Europeană va face tot ce este necesar pentru a proteja moneda euro.

La Atena, dacă luni seară 17 mii de oameni îl susțineau pe premierul Alexis Tsipras, aseară aproape 20 de mii de eleni i-au cerut acestuia să cedeze și să accepte condițiile creditorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS