16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBucureşti: Eveniment organizat în memoria informaticianului craiovean Mihai Pătraşcu

Bucureşti: Eveniment organizat în memoria informaticianului craiovean Mihai Pătraşcu

Informaticianul Mihai Pătrașcu susținând un seminar la Universitatea din București, în 2012
Informaticianul Mihai Pătrașcu susținând un seminar la Universitatea din București, în 2012

Cea de-a doua ediție a evenimentului intitulat “Days of Computer Science” se va desfășura mâine şi sâmbătă la sediul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București. În cadrul acestei serii de ateliere de lucru, vineri, 26 iunie 2015, la ora 18:30, în amfiteatrul de la etajul 3 al facultății se va desfășura un workshop în memoria informaticianului craiovean Mihai Pătrașcu. Vor participa ca invitați și vor susține discursuri Mikkel Thorup, profesor la Universitatea Copenhaga și cercetătorul Alex Andoni, cu care Mihai Pătrașcu a colaborat la mai multe lucrări.

Mihai Pătrașcu, născut pe 17 iulie 1982, la Craiova, s-a stins din viață pe 5 iunie 2012, la New York, după ce medicii nu au putut face nimic pentru a vindeca o tumoră pe creier care îi fusese descoperită românului în anul 2010. Mihai Pătrașcu a fost absolvent al Şcolii nr. 24 „Sf. Gheorghe”, al CN „Carol I” Craiova şi Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. A fost câştigătorul a numeroase premii la matematică, fizică, engleză, excelând în informatică, unde a obţinut la nivel naţional de nouă ori premiul I şi şapte medalii la fazele internaţionale: patru de aur şi trei de argint. Aceste rezultate îl situează în primii 20 de medaliaţi în lume şi pe primul loc în România.

A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naţionale, balcanice, europene şi internaţionale, fiind membru în comitetele ştiinţifice. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică, preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009). A desfăşurat activitate de predare la MIT, Berkeley, Copenhaga etc. şi a susţinut numeroase conferinţe la universităţi de prestigiu din lume.

În domeniul cercetării (MIT, IBM, MADALGO şi din 2009 la AT&T) are multiple lucrări în informatică teoretică, citate pe plan mondial de 480 de ori (Google Scholar Citations) şi a obţinut numeroase premii.

La 9 iunie 2012, comunitatea informatică a iniţiat, pe perioada a 156 de ore, concursul “Remember Mihai Pătraşcu”, competiţie ce includea probleme compuse de informaticianul român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS