17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoile facturi la curent vor avea două coduri de bare

Noile facturi la curent vor avea două coduri de bare

ANRE a hotărât recent să simplifice facturile pentru energia electrică. Vedeți mai jos ce conține modelul pentru noile facturi.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat recent contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici și noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță (FUI). Ordinul nr. 88/2015 al ANRE abrogă astfel Decizia ANRE nr. 57/1999 de aprobare a contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice. Printre modificările aduse se numără și un nou model de factură, simplificat. FUI sunt obligați să implementeze noul model de factură la clienții proprii, fiind permisă o ușoară flexibilitate din punct de vedere al formei. Astfel, printre rubricile din factură se regăsește și cea privind adresa de corespondență a clientului sau cea privitoare la relațiile cu clienții (programul centrului de informații clienți, telefon, e-mail, pagină de internet, telefon pentru deranjamente, telefon pentru comunicarea indexului autocitit, perioada de citire pentru regularizare). Apoi, rubrica privind valoarea de plată cuprinde valoarea facturii fără TVA, valoarea TVA, totalul de plată al facturii curente, soldul la data emiterii facturii (facturi restante sau credit), totalul de plată (factură curentă și sold), consumul de energie activă (KWh). Factura va avea două coduri de bare: unul pentru factura curentă și altul pentru factura curentă și sold. În acest fel, consumatorul poate decide dacă achită numai factura curentă sau și restanțele. Evident, neachitarea facturii într-un anumit termen de la data scadenței atrage penalități de întârziere și deconectarea cu preaviz. Începând din octombrie 2014, clienții își pot alege modalitatea în care pot primi preavizele-notificare: electronic, prin curier sau prin poștă, cu confirmare de primire.
A doua pagină cuprinde detalierea facturii: avem perioada facturată, indexul vechi, indexul nou, detalii de preț pentru energia activă (factură curentă, factură anterioară) și energia reactivă. Taxele adăugate sunt și ele detaliate. Avem evidențiate contribuția pentru cogenerare (anterioară, curentă), certificate verzi (anterioară, curentă) și acciza comercială. La acestea, se adaugă taxele pentru radio și TV, dar și dobânzile penalizatoare. Foarte importantă: există o rubrică pentru energia activă facturată pentru perioada similară a anului precedent. Astfel, un consumator poate compara, spre exemplu, consumul din luna iulie 2014 cu iulie 2015. Noul model de factură va fi publicat în curând în Monitorul Oficial, apoi furnizorii trebuie să treacă la implementarea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS