12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA confirmă ceea ce GdS semnala în 2011: Vâlcov a izolat termic blocurile cu șpagă

DNA confirmă ceea ce GdS semnala în 2011: Vâlcov a izolat termic blocurile cu șpagă

(Foto: libertarea.ro)
(Foto: libertarea.ro)

Fostul senator de Olt și primar al orașului Slatina, Darius Vâlcov (foto), este urmărit penal de DNA în al treilea dosar în care este acuzat că ar fi primit o mită de 2,1 milioane de lei în 2013 pentru derularea unui contract pentru izolare termică a 131 de blocuri din Slatina. Este vorba doar de unul dintre contractele care fac parte dintr-un acord-cadru mamut de 45 de milioane de euro din fonduri europene, despre care GdS a scris pe larg în 2011, acord care a ridicat semne de întrebare de la început, deoarece a fost câștigat de singura firmă înscrisă la licitație, SC Plus Confort SRL, controlată de Ovidiu Ramba. Tot GdS scria că Ramba urma să primească de la primăria condusă atunci de Vâlcov o sumă uriașă, 200 de milioane de euro, dar pe altă firmă, SC Rupiah SRL, pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, a locurile de joacă şi a fântânilor arteziene din oraș.

Procurorii DNA îl acuză pe Darius Vâlcov de o nouă infracțiune de trafic de influență. Potrivit acestora „în perioada noiembrie-decembrie 2012, suspectul Vâlcov Darius-Bogdan i-a pretins unui denunțător, administratorul unei socie­tăți comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea denunțătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, în schimbul intervenției pe lângă factori de decizie din cadrul Primăriei Slatina, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 de lei fără TVA (…). În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane“, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis ieri.

Totul a început de la un acord-cadru pe patru ani

Contractul de care amintește DNA este doar o mică parte din acordul-cadru semnat de Primăria Slatina în 2010 cu firma condusă de Ovidiu Ramba în valoare de 158 de milioane de lei fără TVA. GdS scria în 2011 că licitația pentru atribuirea acordului-cadru pe patru ani a ridicat mari semne de întrebare. Valoare estimată a licitației a fost de 160 de milioane de lei plus TVA, aproximativ 45 de milioane de euro, iar societatea lui Ramba, SC Plus Confort SRL din București, a fost singura societate care a depus ofertă. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), licitaţia a avut ca obiect „proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţii, finisare, reparaţii, renovare şi restaurare a clădirilor din municipiul Slatina. Cum Plus Confort a fost unicul ofertant, suma la care s-a câştigat licitaţia a fost cu puţin sub cea estimată de primărie, şi anume 158.524.080 de lei plus TVA. Forma sub care s-a încheiat înţelegerea este de acord-cadru pe patru ani, compus din mai multe contracte subsecvente. Pe lângă fonduri europene, primăria urma să susţină finanţarea acordului din bugetul local, credite interne şi externe şi alte surse de venituri constituite la nivelul bugetului local, după cum se arăta în caietul de sarcini. Potrivit documentației de atribuire, primăria urma să selecteze minimum cinci ofertanţi pentru etapa finală a licitaţiei, dar singura firmă care a avut „curaj“ să depună ofertă a fost SC Plus Confort SRL.

Cel mai mare contract subsecvent: 24,8 milioane de lei fără TVA

Acordul-cadru a fost parafat pe 7 decembrie 2010, a doua zi după Sfântul Nicolae. Primul contract subsecvent, în valoare de cinci milioane de lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2010 și a prevăzut reabilitarea termică a blocurilor GA5B, GA5C, GA8, GA8B, GA24, GA15C scara B, din Slatina. Au urmat alte trei contracte în aceeași lună, dar de valori mult mai mici. Următoarea serie de contracte subsecvente, cinci la număr, a fost semnată în luna martie 2011, iar valoarea lor a variat între un milion și trei milioane de lei fără TVA. În decembrie 2011, după plata unei tranșe de peste șase milioane de lei, a urmat o pauză în decontarea sumelor cheltuite de firmă pentru reabilitarea termică. Plățile au fost reluate după câteva luni, iar printre contractele subsecvente se regăsește și cel amintit de DNA. Semnat pe data de 16 august 2012, contractul are cea mai mare valoare dintre cele 31 câte compun acordul-cadru: 24,8 milioane de lei fără TVA. În perioada ianuarie – iunie 2013 în care DNA spune că Vâlcov a primit mita de 2,1 milioane de lei, Primăria Slatina nu a plătit nici un leu firmei. Apoi, în septembrie 2013, a deblocat plata unei sume consistente: aproape șapte milioane de lei. Ultimul contract subsecvent plătit de primărie firmei Plus Confort datează din 18 iunie 2014, are o valoare de 9,3 milioane de lei fără TVA și a avut ca obiect reabilitarea termică a unor imobile în cadrul proiectului „Slatina Oraș Verde – Oraș curat 2014“, despre care primăria spunea că este finanțat din fonduri locale, nu europene.

Vâlcov în 2011: „Eu îi cunosc pe toţi cei care lucrează cu primăria“

Întrebat de GdS în 2011 dacă are vreo legătură de prietenie cu patronul firmei Plus Confort, Ovidiu Ramba, primarul Darius Vâlcov spunea că nu ştie despre ce e vorba. „Nu am ştiut de această licitaţie“. Apoi şi-a amintit. „A fost un consorţiu de patru-cinci firme. Este vreo ilegalitate că a venit o singură firmă? Eu îi cunosc pe toţi cei care lucrează cu primăria. Încerc să nu fiu prieten cu ei şi cred că am reuşit. Suma din contractul-cadru este estimativă, nu înseamnă că o să şi plătim atât“, declara Vâlcov. Edilul-şef al Slatinei a găsit explicaţia pentru care la licitaţie s-a prezentat o singură firmă în condiţiile în care societăţile din domeniu aveau mari probleme financiare tocmai din cauza lipsei lucrărilor. „Slatina este singura localitate din ţară unde lucrările de reabilitare de până acum nu s-au făcut cu bani suplimentari. Noi nu am cerut bani în plus, ba chiar am micşorat valoarea lucrărilor cu 3%. Deci, firmele nu vin la licitaţie pentru că ştiu că noi suntem exigenţi, eu personal mă duc la recepţie“, spunea primarul Slatinei.

200 de milioane de euro pe spații verzi

Ovidiu Ramba și primarul Vâlcov au parafat, poate, cea mai controversată afacere din bani publici. Primăria a concesionat pe o perioadă de 30 de ani serviciul public de administrare a domeniului public şi privat al oraşului. Obiectul contractului semnat pe 25 august 2010 prevedea ca SC Rupiah SRL, controlată de Ramba, să întreţină, dezvolte şi amenajeze spaţiile verzi, locurile de joacă şi fântânile arteziene. Totul contra sumei record de 800 de milioane de lei, aproximativ 200 de milioane de euro. Legătura dintre Vâlcov și Ramba a fost întărită după primăria a vândut la un preţ derizoriu, de câteva sute de mii de lei, firma ACETI, societate care are ca obiect de activitate operaţiunile de întreţinere şi de service a reţelelor de apă şi canalizare din Slatina. Cumpărătorul a fost tot firma Rupiah, care a devenit unicul acţionar al firmei ACETI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS