6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReuniune de urgență a guvernului grec în ajunul summitului european 

Reuniune de urgență a guvernului grec în ajunul summitului european 

(Foto: telegraph.co.uk)
(Foto: telegraph.co.uk)

Guvernul elen, reunit astăzi de urgenţă la Atena, își definitivează strategia față de creditorii săi – Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internaţional – în ajunul unui summit crucial european pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a țării, situație fără precedent în zona euro, informează Agerpres.ro citând AFP. Reuniunea își propune să procedeze la ultimele ajustări între concesiile suplimentare pe care guvernul stângii radicale este dispus să le facă și măsurile de economii bugetare pe care el le refuză.

Marja pentru a ajunge la un acord care va permite deblocarea unei tranșe de împrumut vital de 7,2 miliarde de euro se reduce: la 30 iunie, Grecia din lipsă de bani riscă să nu poată onora o rambursare de 1,5 miliarde de euro către FMI și retragerile de economii ale deponenților s-au accelerat în săptămâna care s-a scurs, punând sistemul bancar în situație critică. Mai mulți responsabili europeni, între care cancelarul german Angela Merkel, au avertizat că reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Zonei Euro luni seara la Bruxelles va fi zadarnică fără noi propuneri din partea Greciei în sensul cerut de creditori.

„Grecia va rămâne intransigentă asupra mai multor puncte”, a declarat ministrul de stat, Nikos Pappas, unul dintre liderii negocierii, în ziarul Ethnos duminică: „Restabilirea dreptului la muncă, fără scăderea salariilor și pensiilor, plan strategic exhaustiv asupra problemei datoriei”, a precizat oficialul. Dar guvernul ar fi pregătit pentru ajustări, sugerase ieri ministrul de stat, Alekos Flambouraris, un apropiat al premierului Alexis Tsipras. „Vom încerca să ne completăm propunerea pentru a ne apropia de o soluție” prin intermediul a două condiții „indispensabile”: „o flexibilizare bugetară” și o restructurare a datoriei, a declarat el.

„Europa trebuie să ajute Grecia să iasă din îndatorare, dar Grecia trebuie să se ajute ea singură”, a afirmat duminică ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS