21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul austriac de Externe, nemulţumit de alocaţiile plătite copiilor români de ţara sa

Ministrul austriac de Externe, nemulţumit de alocaţiile plătite copiilor români de ţara sa

(Foto: onlinereport.ro)
(Foto: onlinereport.ro)

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz cere o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană (UE). Potrivit Mediafax.ro, ministrul este nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte alocaţii de câte 160 de euro pentru copiii românilor care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică. Afirmaţia oficialului apre în contextul discuţiilor din Austria privind sumele trimise de Viena copiilor ai căror părinţi, cetăţeni UE, muncesc în această ţară, scrie Die Krone.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF că pentru doi copii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, a spus Sebastian Kurz. Şeful diplomaţiei doreşte ca valoarea alocaţiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinţii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plăti aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, ci doar circa 30 de euro. „Suntem de aceeaşi părere cu britanicii: Marea Britanie doreşte reforme în cadrul UE şi asta trebuie să se întâmple rapid”, a spus Sebastian Kurz.

Ministrul Muncii din Austria, Rudolf Hundstorfer, a criticat poziţia lui Kurz, prin urmare coaliţia de guvernare va purta discuţii în această vară pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.

Publicaţia Heute prezintă nivelul indemnizaţiilor pentru copii din ţările UE. În Danemarca indemnizaţia este de 197 de euro, în Germania de 184 de euro iar în Austria de 160 de euro. Cel mai puţin primeşte un copil din Grecia – 5 euro, iar pe penultimul loc se află România, cu o alocaţie de 9 euro (publicaţia nu precizează faptul că a fost promulgată o lege de dublare a sumei).

Ministerul austriac de Finanţe a precizat, răspunzând unei întrebări parlamentare, că Viena a dat, în 2013, indemnizaţii pentru copiii străinilor care muncesc în Austria în valoare de 206 milioane de euro, în creştere faţă de 2010, când au fost trimise 150 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani au ajuns în Ungaria – 65 de milioane de euro. În Slovacia au ajuns 48 de milioane de euro, în Polonia – 31 de milioane, în Slovenia – 13 milioane de euro şi în România – 11 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS