12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cartea de weekend

Coperta carte criminalistica

Criminalistică: tratat de tactică,
de Nicolae Văduva și Nicolae Mărgărit
Editura Mustang București

O nouă carte semnată de Nicolae Văduva, ofițer de poliţie, cadru didactic universitar (doctor în drept), publicist, prozator, în colaborare cu avocatul Nicolae Mărgărit, specializat în ceea ce privește criminalitatea (a dobândit un atestat în materia criminalisticii) a apărut în acest an la editura bucureşteană Mustang, recunoscută de CNCS. Este un volum de specialitate, se adresează – după cum chiar titlul o spune – desfăşurării, în principal, activităţii organelor judiciare. Importanta lucrare celor doi autori este concepută conform noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală, cu toate modificările aduse până la 1 ianuarie 2015.
Cartea (de 440 de pagini) este structurată în zece capitole şi se bazează pe experienţa celor doi autori, cu o activitate îndelungată în domeniu. În privinţa subiectului acestui volum, trebuie amintit faptul că Nicolae Văduva, conducător de doctorat în specialitatea Criminalistică la Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova, recidivează în sensul că a mai publicat cursuri universitare de tactică şi metodică în criminalistică (Editura Universitaria Craiova 2002, 2005), plus un tratat pe aceeaşi temă (Editura Era Bucureşti, 2009).
În noua lucrare, „Criminalistică: tratat de tactică“ autorii au şi câteva observaţii pertinente privind noul Cod de procedură penală. Ei consideră că este regretatbil faptul că legiuitorul a eliminat constatările tehnico-ştiinţifice şi pe cele medico-legale. De asemenea, Nicolae Văduva şi Nicolae Mărgărit consideră printre altele că introducerea sintagmei „suspect“ în loc de „învinuit“- cum era în vechiul cod – nu este cea mai potrivită: „Considerăm că definiţia («suspect», n.r.) este extrem de echivocă…“. Ei propun să se revină la sintagma de „învinuit“.
Este o lucrare care, în literatura de specialitate, probabil în timp şi va dobândi utilitatea şi valoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS