14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEveniment editorial româno-american: „Nina Cassian în conversaţie cu Carmen Firan“

Eveniment editorial româno-american: „Nina Cassian în conversaţie cu Carmen Firan“

La Editura Cărţile Tango a apărut în 2014, sub titlul „Dialogul Vântului cu Marea – Nina Cassian în conversație cu Carmen Firan“, volumul de interviuri din perioada 2012–2014 dintre două poete din România stabilite în America. Cartea cuprinde în partea a doua poezii aniversare dedicate de una celeilalte (scrise pe Roosevelt Island, New York, unde pentru un timp interlocutoarele au fost vecine -n.r.), poeme ale celor două (cele semnate de Carmen Firan fiind alese de Nina Cassian – n.r.).

Volumul este ilustrat cu desene şi scrisul olograf al Ninei Cassian.
După trecerea în eternitate a Ninei Cassian (aprilie 2014), Carmen Firan a publicat un articol, din care cităm finalul: „Era (Nina Cassian, n.r.) fericită că vom scoate împreună o carte în care ne duelam în cuvinte și poezie, ne răsfățam și ne contraziceam. Nina a fost una dintre cele mai strălucite persoane pe care le-am întâlnit, care a îmbinat poezia de cea mai fină clasă cu umor, inteligență, originalitate și poftă de viață“.
Cenuşa Ninei Cassian a fost adusă în toamna anului trecut, la dorinţa ei, în România, chiar de prietena ei apropiată, poeta craioveană Carmen Firan.
Cartea este prefaţată de scriitorul Dumitru Radu Popa din New York („… O carte de substanţă, insolită şi demnă de citit“), iar Alice Quinn, director executiv la Poetry Society of America, pe clapeta copertei 1, recomandă astfel volumul: „Două poete se joacă atingând profunzimi într-un dialog savuros, uneori incendiar“.
„Dialogul Vântului cu Marea – Nina Cassian în conversație cu Carmen Firan“ este o carte specială, inedită, nu numai prin structură, cât și prin conţinut. Este, până la urmă, un document literar. În loc de orice alt comentariu, consemnăm opinia cunoscutului scriitor american de origine română, Andrei Codrescu, despre acest best-seller româno-american: „A trage cu urechea la conversaţia dintre aceste două femei strălucite e un sentiment indecent de delicios. Cea mai vârstă, faimoasă pe două continente pentru poezia şi viaţa ei tumultoasă, se joacă şi se duelează cu poeta mai tânără, dar nu mai puţin cunoscătoare în ale vieţii şi scrisului, într-un schimb incandescent despre politică, dragoste, litere, limbă şi credinţe. Tolerându-şi una alteia diferenţele şi protejându-şi una alteia sentimentele, ele creează un durabil Simbol al Prieteniei“.

Nina Cassian/Carmen Firan: „Interviews and Encounters“

Volumul de interviuri dintre cele două poete americane de orgine română, Nina Cassina versus Carmen Firan, a apărut și în SUA, la editura The Sheep Meadow Press (Nina Cassian/Carmen Firan: „Interviews and Encounters“), cu o recomandare din partea scriitorului Andrei Codrescu.
Pe site-ul editurii, cartea este astfel prezentată: „În acest volum caracterizat de unicitate este inclusă şi o antologie de poeme.
Este vorba de o antologie şi ea unică, pentru că fiecare dintre poete a realizat o antologie a poemelor preferate ale celeilalte, multe dintre aceste poezii fiind nepublicate până atunci“.
Nina Cassian/Carmen Firan: „Interviews and Encounters“ este a doua carte publicată de poeta Carmen Firan la editura The Sheep Meadow Press, după volumul de poeme publicate în 2010 sub titlul „Rock and Dew“.

PRECIZARE
În volumul de interviuri publicat de Ion Jianu la Editura Eikon, „Strigături peste ocean de la Wasghinton la Craiova“, 2014, în titlul dialogului cu poeta Carmen Firan s-a produs o eroare neintenţionată, respectiv s-a ales din textul interviului o afirmaţie scoasă din context. Titlul corect este: „Lansez acasă un Horoscop al emigranţilor“, așa cum inițial a apărut interviul în Gazeta de Sud în mai 2012. Autorul cere scuze poetei Carmen Firan pentru eroarea produsă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS