8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat în faţa Guvernului

Aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat în faţa Guvernului

Aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat miercuri, la sediul Guvernului, cerând salarii mai mari sau aplicarea Legii salarizării unitare şi au ameninţat cu greva generală, dacă Executivul nu începe în două săptămâni negocierile pentru soluţionarea revendicărilor.

La protestul organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), care a durat aproximativ două ore, sindicaliştii au cerut demisia Guvernului Ponta, acuzând Executivul că nu şi-a ţinut promisiunile făcute în campania electorală şi că nu a aplicat niciodată Legea salarizării unitare, care ar fi însemnat creşteri salariale şi pentru funcţionarii din administraţia publică locală, scrie Mediafax. Sindicaliştii au încercat să atragă atenţia guvernanţilor asupra veniturilor mici pe care le au, afişând banere pe care au scris: „Scuzaţi-ne că lucrăm în cultură! Studii superioare, vechime maximă, salariul 1.068 lei lunar”, „Contabil şef cu U.A.T. – 1.068 lei”, „Salarii decente şi în administraţia locală”, „Stop discriminării salariaţilor” şi „Vrem salarii decente”.

Liderii sindicali au făcut apel la solidaritate şi unitate şi au cerut protestatarilor din Piaţa Victoriei ca pentru următoarea acţiune de protest să discute cu toţi colegii lor, pentru a-i convinge să iasă în stradă şi să-şi apere drepturile. Sindicaliştii au mai solicitat ca toate confederaţiile sindicale să se unească şi să protesteze în acelaşi timp, pentru că astfel Executivul ar putea să înceapă să ia măsuri. Liderii sindicali au transmis reprezentanţilor Guvernului că au două săptămâni pentru a-i chema la negocieri, în caz contrar vor începe strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale în administraţia publică locală. Mitingul angajaţilor din administraţia publică locală s-a încheiat fără incidente şi cu promisiunea că o acţiune similară, dar de mai mare amploare, va avea loc în septembrie.
La protestul din Piaţa Victoriei au participat funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi din instituţii subordonate acestora. Sindicaliştii cer reglementarea şi liberalizarea acordării, din 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, precum şi creşteri salariale sau aplicarea, tot din acest an, a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Prim-vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Morar, a declarat că angajaţii din administraţia publică locală nu cer venituri exorbitante, ci doar să aibă asigurată ziua de mâine. „De la 1 iulie, aşa cum ştiţi, salariul minim pe economie va fi majorat, ceea ce înseamnă că 63 la sută dintre angajaţii din administraţia publică locală vor fi remuneraţi cu salariul minim pe economie. Este o stare inacceptabilă, pentru că vom ajunge ca trei sferturi din angajaţii din primării să fie la limita subzistenţei”, a spus Gheorghe Morar. FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora. De asemenea, peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS