14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a semnat Actul de la Geneva privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice

România a semnat Actul de la Geneva privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice

(Foto: produsmontan.ro)
(Foto: produsmontan.ro)

România a semnat ieri Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice. Prin acest Act produsele tradiţionale protejate în România, precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri, vor putea obţine protecţie şi la nivel internaţional.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, România a semnat, prin Reprezentantul Permanent la Geneva, «Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice», un nou tratat în domeniul proprietății intelectuale care garantează protecție produselor care se comercializează la nivel internațional și care sunt renumite pentru calități pe care le au, specifice zonei geografice din care provin.

Noul instrument răspunde necesității modernizării și ameliorării calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecție a indicațiilor geografice și va contribui la promovarea comercială în plan global a produselor protejate prin indicații geografice.

De la momentul intrării în vigoare a noului tratat, produsele românești a căror calitate, reputație sau alte caracteristici sunt în mod esențial datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri), odată protejate în România, vor putea obține protecție și la nivel internațional, fapt ce deschide noi oportunități de comercializare și promovare pentru producătorii români.

Documentul a fost negociat și adoptat în cadrul Conferinței diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea internațională a acestora, eveniment organizat și găzduit de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală (OPMI), în perioada 11-21 mai 2015. La conferință au participat 114 delegații, dintre care 54 au semnat Actul Final, iar 11 au semnat inclusiv noul tratat chiar în ziua deschiderii procedurii.

Noul tratat va intra în vigoare la trei luni după depunerea la OMPI de către cinci Părți Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS