14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 4 tone de peşte, ridicate de poliţia română

Peste 4 tone de peşte, ridicate de poliţia română

În perioada 11 aprilie – 14 mai, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţişti din cadrul stucturilor de ordine publică, poliţiei transporturi, poliţiei rutiere, investigare a criminalităţii economice şi Serviciului de Poliţie „Delta Dunării”, au desfăşurat 1.240 de acţiuni punctuale pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol.

Echipele de control au verificat 405 societăţi comerciale care comercializează peşte şi produse din peşte, 76 de amenajări piscicole, 124 de ambarcaţiuni şi 6.365 de autoturisme.

În urma activităților desfășurate, poliţiştii au constatat 345 de infracţiuni, dintre care 259 prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura şi 64 la regimul circulaţiei rutiere. În cadrul dosarelor penale întocmite sunt cercetate 267 de persoane, dintre care 224 au fost depistate în flagrant delict.

De asemenea, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 3.739 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 424.813 lei, dintre care 429 pentru abateri prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 4.604 kg. de peşte, dintre care 16,5 kg. de sturion, 29,6 kg. de icre, 433 de plase monofilament, în lungime de peste 18.600 de metri şi 153 de plase de pescuit cu fir textil, în lungime de aproximativ 3.820 de metri.

Poliţiştii au mai indisponibilizat 25 de setci, 11 prostovoale, 39 vintire, un dispozitiv electric pentru pescuit, 73 alte unelte de pescuit, 21 de ambarcaţiuni, 7 motoare de ambarcaţiuni, 4 rezervoare de ambarcaţiuni şi 6 autoturisme, folosite în activitatea infracţională.

La activităţi au participat specialişti ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Poliţişti ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor delicte piscicole.

În urma unei percheziţii efectuată la domiciliul unui bărbat, în vârstă de 44 de ani, din localitatea Furcenii Noi, judeţul Galaţi, poliţiştii au descoperit un tunel construit de către acesta, începând cu anul 2009 şi şapte unelte de pescuit de tip plasă monofilament, în lungime totală de 320 metri.

Acest tunel făcea legătura între curtea locuinţei celui în cauză şi comunica cu malul lacului de acumulare Ciuşlea-Movileni, aflat pe cursul râului Siret. Tunelul a fost săpat în pământ, pe o lungime de aproximativ 40 metri, avea înălţimea de 2 metri şi o lăţime de 1,2 metri, fiind, totodată, prevăzut şi cu sistem de iluminare.

 La ieșire, avea construită o uşă din fier încastrată în beton, asigurată cu zăvoare pe partea interioară.

Pe lungimea tunelului construit, în două lăcaşe s-au găsit o barcă de pescuit gonflabilă, lansete şi o camera de tractor improvizată ca plută.

Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunea găsite au fost ridicate, în vederea confiscării.

Din cercetările efectuate de poliţişti  a rezultat că bărbatul ar fi obișnuit să monteze noaptea uneltele de pescuit pe luciul de apă al barajului de acumulare Ciuşlea-Movileni, iar spre dimineaţă le verifica, activitatea de pescuit ilegal desfăşurând-o pe timp de noapte.

Cel în cauză folosea acest tunel atât ca loc de depozitare a uneltelor de pescuit, cât şi ca mod de acces rapid la luciul de apă, capătul tunelului fiind situat într-o zona inaccesibilă persoanelor şi ascuns de vegetaţie abundentă.

Echipamentele depistate în tunel erau folosite la deplasarea pe apă, după care acestea erau introduse în tunel.

Faţă de cel în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de pescuit de plasă de tip monofilament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS