10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Directorul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a directorului general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Bărbulescu Ion Marius, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată (9 acte materiale) și luare de mită. În acelaşi dosar este cercetat Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societăți comerciale și fundații, pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influență în formă continuată (9 acte materiale), dare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. De asemenea, a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul Miclăuş Florin, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Rechizitoriul procurorilor DNA arată că, în perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat în scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier situată pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa, județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației pe care o reprezintă. Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că, în zona respectivă, acesta deținea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de teren cu vegetație forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârșia Lotrului. În acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în materializarea demersurilor necesare realizării acestor scopuri, în perioada menționată, a promis darea de bani și de foloase și a remis suma de 35.000 lei și foloase, constând în materiale de construcție și material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, inculpatului Bărbulescu Ion Marius. În schimbul acestor bani și foloase, inculpatul Bărbulescu Ion Marius, profitând de influența pe care o avea, direct și/sau prin organele de conducere ale unor instituții publice a intervenit pe lângă mai mulţi funcţionari pentru a duce la îndeplinire planurile lui Deaconesa Gheorghe.

De asemenea, inculpatul Bărbulescu Ion Marius, a acceptat promisiunea dării de bani și de foloase, a pretins și/sau primit suma de 35.000 lei și foloasele constând în materiale de construcție și material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei de la inculpatul Deaconeasa Gheorghe.
Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate în data de 18 decembrie 2014, la domiciliul inculpatului Deaconeasa Gheorghe, a fost identificată următoarea cantitate de muniție: 4 cartușe proiectil unic calibru 12/70, 87 cartușe cu bile de cauciuc, 28 de cartușe cu încărcătură de gaze calibru 9 mm. În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că inculpatul Deaconeasa Gheorghe a fost autorizat să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții letale/neletale, drept care i-a fost suspendat la data de 14.02.2012, ca urmare a trimiterii sale în judecată într-un alt dosar instrumentat de către DNA – Serviciul Teritorial Pitești. Cu ocazia audierii, inculpatul Miclăuș Florin a făcut afirmații mincinoase ce privesc aspecte esențiale ale cauzei, asupra cărora a fost întrebat de organele de urmărire penală.
Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Bărbulescu Ion-Marius și Deaconeasa Gheorghe, până la concurența sumei de 85.228 lei. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS