24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua mondială a râsului

Astăzi este Ziua mondială a râsului

(Foto: specialway.ru)
(Foto: specialway.ru)

Ziua mondială a râsului se sărbătoreşte în acest an la data de 3 mai. Marcată pentru prima dată în India, în prima duminică a lunii mai, această zi a câștigat repede teren, astăzi, fiind marcată cu multă voie bună în numeroase orașe de pe toate continentele, scriu jurnaliştii de la Agerpres.ro. Propunerea de a sărbători această zi a venit de la doctorul indian Madan Kataria, care a susținut că râsul sporește capacitatea de concentrare și rezistența la efort, crește încrederea în propria persoană și îmbunătățește relațiile cu cei din jur.

Ideea a prins contur în 1995, când savantul a scris un articol intitulat „Laughter, the Best Medicine” – „Râsul, cel mai bun medicament”, bazat pe studii științifice care garantau beneficiile râsului asupra sănătății mentale și fizice. În loc să publice articolul, s-a dus într-un parc și a ținut o prelegere în fața trecătorilor. A fost un fel de sondaj de opinie privitor la înființarea unui Club de râs („Laughter Yoga Clubs”). Cei interesați au fost invitați să se așeze în cerc și fiecare să spună cea mai reușită glumă pe care o știa. Au hotărât să se întâlnească în același loc, a doua zi, și tot așa, timp de o lună. Toți cei prezenți au remarcat îmbunătățirea stării de spirit, a relațiilor cu cei din jur, sporirea capacității de concentrare și rezistență la efort, precum și creșterea încrederii în propria persoană. Acesta a fost primul Club de râs, care a început cu doar cinci oameni într-un parc public din Mumbai și s-a dezvoltat într-o mișcare de nivel mondial ce cuprinde, în prezent, peste 6.000 de „Laughter Yoga Clubs” în peste 60 de țări. Cursanții nu practică râsul terapeutic în spații închise, ci în aer liber, în parcuri, grădini sau intersecții, pentru a atrage și alți adepți ai originalului mod de tratament.

Madan Kataria a organizat, la 11 ianuarie 1998, prima Zi mondială a râsului, în cadrul căreia 10.000 de membri ai cluburilor au râs timp de câteva minute și au arătat lumii întregi că își „iau râsul în serios”. Ziua mondială a râsului a fost fixată pentru prima zi de duminică din mai, când afară este mai cald.

În calendarul anual mai există o zi dedicată râsului, denumită Ziua mondială a zâmbetului, inițiată de Harvey Ball, un artist comercial, de la Worcester, Massachusetts.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS