10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolițiștii din Dolj şi Mehedinţi muncesc de 1 Mai

Polițiștii din Dolj şi Mehedinţi muncesc de 1 Mai

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj vor fi la datorie de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj vor fi la datorie de 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii

Reprezentanţii Inspectoratelor de Poliție din judeţele Dolj și Mehedinți au anunțat că, astăzi, cu ocazia Zilei de 1 Mai, sute de polițiști vor fi la datorie pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică.

Astfel, peste 400 de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj pot fi întâlniți pe străzi pe data de 1 mai, dar și sâmbătă și duminică, ”fiind pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infractoare şi fluidizarea traficului rutier”, după cum au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Poliţiştii îşi desfăşoară misiunile în colaborare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, precum şi cu agenţi din cadrul Poliţiilor Locale.

De asemenea, structurile de poliţie cu profil economic desfăşoară acţiuni de verificare şi control pentru prevenirea şi constatarea ilegalităţilor şi pentru combaterea evaziunii fiscale în unităţile de alimentaţie publică şi complexele comerciale.

În schimb, poliţiştii de investigaţii criminale execută activităţi pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, a furturilor din buzunare şi a tâlhăriilor. Nu în ultimul rând, echipajele poliţiei Rutiere sunt prezente pe străzi pentru supravegherea traficului rutier pe principalele artere de circulaţie pentru combaterea execesului de viteză, prevenirea accidentelor, fluidizarea şi controlul circulaţiei în municipiile şi oraşele din județul Dolj.

În județul Mehediniți acționează aproximativ 750 de poliţişti, din care 570 de la ordine publică. În perioada 1 – 3 mai, pe raza județului Mehedinți au loc mai multe manifestări, cum ar fi Zilele comunei Bălăcița și Sărbătoarea Liliacului/Ponoarele, la care participă un număr mare de oameni. „În acest sens, poliţiştii mehedinţeni vor desfășura activităţi specifice în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente nedorite şi pentru ca toţi cetăţenii să petreacă în linişte şi siguranţă aceste zile”, au comunicat polițiștii mehedințeni.

Media zilnică a efectivelor de poliţie care acţionează în cadrul dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică este de 250 de poliţişti, dintre care 190 de ordine publică, 39 de poliţie rutieră, 11 de la investigaţii criminale, restul constituind rezerva care va interveni atunci când situaţia impune. De asemenea, efectivele de poliţie rutieră acţionează permanent cu aparatura de supraveghere video a traficului rutier şi măsurarea vitezei, pe raza întregului județ.

Sfaturi preventive

Cu ocazia zilei de 1 Mai, dar și a minivacanței din zilele de 1-3 mai, polițiștii doljeni și mehedințeni fac mai multe recomandări. Astfel, în cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, nu trebuie să neglijaţi următoarele aspecte: rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi anunţaţi imediat poliţia dacă observaţi o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei. Atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi. Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

Poliţiştii rutieri recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte limita legală de viteză şi, de asemenea, să nu se urce la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Dacă sunteţi abordaţi de persoane care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu daţi curs unor astfel de solicitări.

De asemenea, la cumpărături, păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil, în nici un caz în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spate al pantalonilor. Când achitați diferite bunuri, nu scoateți toată suma de bani pe care o dețineți, ci doar necesarul plății contravalorii acestora. Daca sunteți impins în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteți victima unui furt şi nu vă lăsați bunurile de valoare în căruciorul pentru cumpărături.

Atunci când opriţi maşina, fie și pentru un scurt popas, nu lăsați cheile în contact și asigurați-vă că ați închis portierele și geamurile mașinii. Obiectele de valoare lăsate la vedere în mașină sunt tentante pentru hoți, deci nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau documente importante.

Pe durata sejurului, nu vă lăsați bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă sau fără aparate de taxare. Nu permiteți accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional. Dacă mergeți la picnic, nu vă lăsați lucrurile nesupravegheate.

În încheiere, polițiștii doljeni și mehedințeni recomandă ca, la nevoie, să apelați numărul unic de urgenţă 112. „În speranta că veți avea o vacanță lipsită de evenimente neplăcute, vă urăm să vă bucurați pe deplin de această perioadă și să petreceți un 1 Mai liniștit! În caz de nevoie, apelaţi cu încredere Apelul Unic de Urgenţă 112! Suntem la datorie!”, au transmis oamenii legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS