16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul primar al orașului Bechet a pierdut procesul cu Agenția de Integritate

Fostul primar al orașului Bechet a pierdut procesul cu Agenția de Integritate

Costel Tulitu, fostul primar al oraşului Bechet
Costel Tulitu, fostul primar al oraşului Bechet

Judecătorii Curții de Apel Craiova au hotărât ieri să respingă ca nefondată contestația formulată de Costel Tulitu, fostul primar al orașului Bechet, împotriva raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI) prin care a fost găsit în conflict de interese.

În martie 2011, inspectorii ANI au început evaluarea lui Costel Tulitu, pe atunci primar al orașului Bechet. După aproape un an, pe 3 februarie 2012, inspectorii de integritate au anunțat că primarul Tulitu ar fi încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, dar și că au descoperit indicii cum că acesta ar fi autorul unor infracțiuni de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice. Infracțiunile erau legate de o serie de contracte semnate de primarul Costel Tulitu cu două firme la care acționar principal era chiar fiul său, Cătălin Tulitu. Astfel, ANI a stabilit că, „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Tulitu Costel, în calitate de beneficiar – reprezentant al Primăriei Bechet, a semnat un număr de cinci contracte cu societățile comerciale GIRA-SAL ECO SRL, respectiv AGRO INDUSTRIE & COMPANY SRL, în cadrul cărora Tulitu Cătălin Ştefan, fiul persoanei evaluate, deţinea, la data semnării contractelor, calitatea de asociat”.

Potrivit inspectorilor de integritate, în perioada 18 mai 2010 – 6 iunie 2011, Cătălin Tulitu a deţinut în cadrul SC GIRA SAL-ECO SRL calitatea de asociat, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50% din capitalul social. În cadrul SC AGRO INDUSTRIE & COMPANY SRL, același Cătălin Tulitu a deținut calitatea de asociat (cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50% din capitalul social) şi calitatea de administrator în perioada 19 iunie 2009 – 10 martie 2010. Ulterior, inspectorii ANI au hotărât să sesizeze procurorii în legătură cu infracțiunile ce ar fi fost comise de primarul Tulitu.

Primarul Tulitu a contestat raportul ANI în instanță, însă până acum a avut parte de două hotărâri nefavorabile. Astfel, pe 13 martie 2012, pe rolul Curții de Apel Craiova a fost înregistrată o cerere de anulare a raportului inspectorilor de integritate, cerere formulată de Costel Tulitu. În luna septembrie a același an, instanța a hotărât să-i respingă acțiunea. A urmat recursul, iar anul trecut, pe 8 aprilie, Curtea Supremă a hotărât ca magistraţii de la Curtea de Apel Craiova să rejudece acest dosar. Dosarul s-a întors la Craiova în mai 2014, iar la termenul de pe 30 aprilie, Curtea de Apel Craiova i-a respins din nou contestația.
Hotărârea judecătorilor din Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Pe 28 aprilie, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că procurorul de caz a încheiat ancheta în cazul fostului primar din Bechet și a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați. Este vorba de Costel Tulitu, care este acuzat de comiterea a șase infracțiuni de abuz în serviciu și patru de conflict de interese, Marin Petroi, diriginte de șantier, acuzat de abuz în serviciu, și Laurențiu Păunescu, administratorul SC Consrep Construct SRL Caracal, acesta din urmă fiind acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS