12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePE a aprobat Raportul Macovei privind înfiinţarea Biroului Procurorului European

PE a aprobat Raportul Macovei privind înfiinţarea Biroului Procurorului European

Monica Macovei

Europarlamentarii au aprobat astăzi raportul Monicăi Macovei privind Regulamentul de înfiinţare a Biroului Procurorului European, care urmează să efectueze investigaţii penale şi să trimită în judecată persoanele învinuite de comiterea infracţiunilor ce afectează bugetul Uniunii Europene, informează Mediafax.ro. Raportul privind Regulamentul de înfiinţare a Biroului Procurorului European (EPPO) a fost votat cu o largă majoritate: 487 de voturi „pentru”, 165 de voturi „împotrivă” şi 33 de abţineri. „Să nu uităm că suntem gardienii banilor cetăţenilor noştri. Asta doresc să fie şi Biroul Procurorului European”, a declarat Monica Macovei, raportorul Parlamentului European pentru acest regulament, citată într-un comunicat.

În prezent, datele colectate şi analizate de către Comisia Europeană au condus la identificarea suspiciunilor de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii, care se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro anual, dar există „motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă se ridică la trei miliarde de euro pe an”, potrivit raportului.

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat că vor fi recuperate anual 1-2 miliarde de euro prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European. „Desigur, această cifră va creşte odată cu întărirea Biroului şi a reţelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii”, a precizat Monica Macovei.

Instituţia Procurorului European va avea două componente: un birou central, format din 25 de procurori europeni selectaţi pe baza unei competiţii deschise, cu un procuror şef, iar a doua componentă va fi alcătuită din „procurori europeni delegaţi”. Aceştia vor fi procurori din statele membre care vor lucra în continuare în statele lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS