6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOcuparea şi şomajul în anul 2014

Ocuparea şi şomajul în anul 2014

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.
Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.

În anul 2014, 238 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane  subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,6% din populaţia activă, 2,8% din populaţia ocupată şi peste un sfert (27,7%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. La nivelul UE28, 4,1% dintre persoanele active erau subocupate în anul 2014. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Cipru (7,8%), Spania (6,9%) şi Irlanda (5,9%), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,7%), Bulgaria şi Estonia (ambele cu 1,0%). În România, faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 12 mii.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6061 mii persoane),  380 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 26 mii faţă de anul precedent),  Dintre acestea: 376 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2014, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 4,1%. La nivelul UE28, raportul procentual dintre persoanele disponibile să lucreze care nu căutau un loc de muncă şi populaţia activă a fost de 3,9%, între statele membre valoarea indicatorului variind între 0,6% în Lituania şi 13,2% în Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS