6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevi români, premiaţi la două concursuri de limbă latină desfăşurate în Italia

Elevi români, premiaţi la două concursuri de limbă latină desfăşurate în Italia

(Foto: blog.wolterskluwer.ro)
(Foto: blog.wolterskluwer.ro)

Doi elevi români au obţinut un premiu I şi două premii speciale la competiţiile internaţionale de limba latină „Certamen Horatianum” şi „Certamen Ovidianum Sulmonense”, desfăşurate în perioada 16-19 aprilie, în localităţile italiene Venosa şi Sulmona, anunţă Ministerul Educaţiei.

La cea de-a 19-a ediţie a concursului „Certamen Horatianum”, unul dintre cele mai prestigioase din învăţământul preuniversitar umanist european, Andrei Gabriel Greceanu, elev la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti a cucerit premiul I şi Premiul special Luigi Masturzo. Performanţa este cu atât mai valoroasă, cu cât proba, cu o durată de şase ore, are un grad de dificultate extrem de ridicat, constând în traducerea unui text din opera poetului latin Horatiu, respectiv rezolvarea unor cerinţe de interpretare istorico-literară a pasajului tradus, într-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare. Andrei Gabriel Greceanu, pregătit de profesoara Monica Dună, a redactat lucrarea în limba engleză.

„Certamen Horatianum”, concurs la care România a participat prima oară în 2009, a reunit în acest an peste 250 de elevi din 130 de licee cu tradiţie în învăţământul clasic din ţări precum Austria, Germania, Bulgaria, Portugalia, Ungaria, Belgia, Polonia şi Italia.

La rândul său, Despina Borcea, elevă la Colegiul Naţional din Iaşi, s-a remarcat în cadrul celei de-a 16-a ediţii a competiţiei „Certamen Ovidianum Sulmonense”, eforturile sale fiind răsplătite cu un premiu special pentru cea mai bună traducere. La acest concurs au luat parte elevi din Austria, Germania, Italia, Muntenegru, Bulgaria şi România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS