24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficial european: Excluderea României și Bulgariei din Schengen este o discriminare inacceptabilă

Oficial european: Excluderea României și Bulgariei din Schengen este o discriminare inacceptabilă

schengen

Președintele Comitetului Economic și Social European (CECE), Henri Malosse, a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la finalul vizitei sale în ţara noastră, că menținerea României și Bulgariei în afara Spațiului Schengen este o discriminare inacceptabilă, scriu jurnaliştii de la Agerpres.ro. Oficialul european a menţionat că nu există nici un motiv obiectiv în sensul menţinerii celor două ţării în afara Schengen. „Am evocat în întâlnirea cu premierul României și cu reprezentanții guvernului, dar și cu președintele PNL, problema Schengen. Eu cred că excluderea României și Bulgariei din sistemul Schengen este o discriminare inacceptabilă. Nu există niciun motiv obiectiv în acest sens. Din contră! Sistemul însuși este unul pus la îndoială de cetățenii europeni, care se simt tot mai puțin protejați în urma atentatelor care au avut loc la Paris și nu numai”, a explicat Malosse.

El s-a referit și la lipsa unei politici cu adevărat comune în interiorul Uniunii, dar și al spațiului Schengen, cu privire la imigrație. În opinia sa, din această cauză au loc drame umanitare inacceptabile, cu cetățeni care fug din țările aflate în război, iar Italia, Grecia, Malta și Spania au fost lăsate singure să se lupte cu această problemă.

Henri Malosse a catalogat drept „o glumă” justificarea menținerii celor două țări în afara spațiului Schengen din cauza corupției. „Asta este o glumă. Corupție este aproape peste tot. Nu văd nici o legătură. Sunt doar niște argumente ale oamenilor politici în căutarea unui țap ispășitor, în loc să găsească o soluție pentru adevăratele probleme”, a precizat reprezentantul CESE.

Președintele CESE se află, în intervalul 15-18 aprilie, în România. Agenda de până acum a vizitei a inclus întâlniri cu primul ministru și președintele țării, dar și cu reprezentanți ai societății civile – asociații patronale, sindicate, asociații studențești, ONG-uri, mass-media și bloggeri. Principalele teme de discuție au fost legate de creștere economică, competitivitate, în special în domeniul energiei, industriei și infrastructurii, ocuparea forței de muncă și modul de funcționare a Comitetului Economic și Social din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS