16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum bagă Compania de Drumuri mâna în buzunarul șoferilor

Cum bagă Compania de Drumuri mâna în buzunarul șoferilor

Compania de Drumuri a amendat un craiovean care a făcut toate demersurile legale tocmai pentru a nu fi... amendat (Foto: citynews.ro)
Compania de Drumuri a amendat un craiovean care a făcut toate demersurile legale tocmai pentru a nu fi… amendat (Foto: citynews.ro)

Un șofer craiovean, amendat pentru lipsa rovinietei la aproape patru luni după ce și-a vândut mașina, a câștigat în primă instanță procesul cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Șoferul craiovean a radiat mașina din evidențele Direcției de Impozite și Taxe și a cerut trecerea cumpărătorului în Registrul național de evidență a vehiculelor înmatriculate la numai o zi după vânzare, însă acest lucru nu a împiedicat Compania de Drumuri să-l amendeze. Citiți în continuare cum s-a ajuns în această situație și care este explicația CNADNR.

Povestea procesului dintre șoferul craiovean și CNADNR își are începutul în luna mai a anului trecut. Pe 21 mai 2014, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, bărbatul a vândut mașina unei femei din Slatina. Știind că au fost cazuri în care cumpărătorii au „uitat“ să-și cumpere rovinietă până când și-au înmatriculat mașinile, pe 22 mai, craioveanul a dat fuga la Direcție de Impozite și Taxe și a radiat mașina din evidențele primăriei. În aceeași zi, având la el contractul de vânzare-cumpărare, certificatul de radiere fiscală emis de Direcția de Impozite și Taxe, plus copia de pe cartea de identitate a cumpărătoarei mașinii, craioveanul s-a dus la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRCIV) Dolj. Aici a cerut să fie menționat în Registrul național de evidență a vehiculelor înmatriculate faptul că autoturismul cu pricina a fost înstrăinat cu numai o zi în urmă cumpărătoarei din Slatina. A primit un document în care se preciza că mențiunile solicitate au fost operate în baza de date.
Știindu-se scăpat de o grijă, craioveanul și-a văzut de ale lui, însă, pe 8 octombrie, a aflat că mașina pe care o deținuse până pe 21 mai fusese depistată circulând fără rovinietă pe DN 65, în comuna Pielești. Când? Pe 5 iunie 2014, la două săptămâni după ce radiase mașina din evidențele Direcției de Impozite și ceruse Serviciului de Înmatriculări adăugarea noului proprietar în baza de date.
A aflat din întâmplare că fusese amendat, pentru că amenda îi fusese trimisă… la vechiul domiciliu. Mai trebuie spus că, la începutul anului trecut, craioveanul și-a schimbat domiciliul, iar în martie și cartea de identitate. O zi mai târziu, pe 9 octombrie, bărbatul a strâns toate documentele într-un dosar și a contestat la Judecătoria Craiova amenda trimisă de CNADNR, amendă care a fost emisă pe 3 septembrie, la aproape patru luni de la vânzarea mașinii.
În plângerea depusă la instanță, craioveanul a explicat că funcționarii CNADNR nu au observat modificările făcute în Registrul național de evidență a vehiculelor înmatriculate pe 22 mai, dar nici măcar că își schimbase domiciliul și cartea de identitate, motiv pentru care Compania de Drumuri a trimis amenda la fosta adresă.

CNADNR se contrazice

Potrivit procedurilor, înainte de începerea procesului, instanța a solicitat CNADNR o întâmpinare, iar reclamantului – un răspuns la întâmpinare. Ce a susținut CNADNR în întâmpinarea trimisă instanței de judecată? În primul rând, a ales să se contrazică.
De pe pagina de internet a CNADNR (www.cnadnr.ro), la secțiunea roviniete/întrebări și răspunsuri privind rovinieta, putem afla ce poate face vânzătorul unui autoturism pentru a nu fi amendat pentru lipsa rovinietei.
„Vă puteți adresa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în a cărui rază de competență a fost înmatriculat vehiculul, în vederea depunerii unei notificări cu privire la înstrăinarea vehiculului. Notificarea trebuie sa fie însoțită de copii de pe documentele justificative (contract de vânzare-cumpărare, certificat de radiere fiscală pentru vehiculul în cauză)“, explică CNADNR. Lucru care a fost făcut însă de craiovean încă pe 22 mai 2014.
Lucrurile se schimbă însă în fața instanței de judecată, unde aceeași CNADNR vine cu altă explicație, total opusă.
„Contractul de vânzare-cumpărare și certificatul de atestare fiscală nu sunt suficiente pentru modificarea în baza de date a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerul Administrației și Internelor“, susține Compania de Drumuri în întâmpinarea trimisă la Judecătoria Craiova. Bărbatul s-a prezentat însă la SPCRCIV Dolj cu un certificat de radiere fiscală, așa cum se precizează și pe pagina de internet a CNADNR, nu cu un certificat de atestare fiscală, care este cu totul alt document (face dovada că vânzătorul mașinii și-a achitat obligațiile fiscale). De unde această confuzie? Numai funcționarii CNADNR știu.
Mai departe, CNADNR spune că, la data verificării în Registrul național de evidență a vehiculelor înmatriculate (pe 3 septembrie), craioveanul figura drept proprietar al mașinii. Compania nu mai spune, însă craioveanul deține documentul emis de SPCRCIV Dolj pe 22 mai, care arată altceva.

Ce spune legea,  ce înțelege Compania de Drumuri

În încheierea întâmpinării, Compania de Drumuri o comite din nou. De data acesta face confuzie între un vehicul înmatriculat și unul înregistrat și aruncă toată vina asupra vânzătorului, care, chipurile, nu și-a îndeplinit obligația de a… radia mașina.
„Petentul avea obligația, conform Ordinului nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie să procedeze la efectuarea formalităților privind înstrăinarea autoturismului în sensul radierii acestuia de pe numele său și în baza de date a MAI – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, tocmai pentru opozabilitate“, susține Compania de Drumuri.
În răspunsul la întâmpinare, craioveanul amendat pentru lipsa rovinietei a explicat că, de data aceasta, Compania de Drumuri este în eroare.
Articolul invocat de CNADNR (art. 24, lit. d, din Ordinul nr. 1501/2006) se referă însă la vânzarea unui vehicul înregistrat și nu a unui vehicul înmatriculat, așa cum a fost cel al craioveanului. Potrivit Codului Rutier, printre vehiculele supuse înregistrării se numără tramvaiele, mopedele, tractoarele ori vehiculele cu tracțiune animală.
De altfel, nu există nici o prevedere legală care să oblige vânzătorul unei mașini înmatriculate să o radieze din circulație. Nici măcar nu ar avea cum, pentru că legea este destul de clară în acest sens, iar toate actele mașinii au ajuns deja la cumpărător. Astfel, potrivit art. 11, alin. 2, din Codul Rutier, „înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulație până la scoaterea definitivă din circulație a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiții“.
Mai exact, în cazul înstrăinării unui autovehicul înmatriculat, singurele obligații îi revin cumpărătorului și nu vânzătorului. De altfel, legea prevede sancțiuni doar pentru cumpărătorul unei mașini. Astfel, tot Codul Rutier spune că, „în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidențele autorităților competente simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni și emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului“.
De asemenea, CNADNR a mai susținut că, potrivit prevederilor art. 1, lit. b, din OG nr. 15/2002, obligația de plată a rovinietei îi revine proprietarului sau utilizatorului vehiculului care este menționat în certificatul de înmatriculare. Numai că același Ordin nr. 1501/2006 spune că la semnarea contractului de vânzare – cumpărare pe spatele certificatului de înmatriculare al autovehiculului se înscrie transmiterea dreptului de proprietate. Mai exact, se înscrie mențiunea „înstrăinat către… la data de… semnătura…“. Mențiune care a fost operată pe 21 mai în cazul craioveanului.

Proces câștigat

Pe 26 februarie, Judecătoria Craiova a hotărât să admită plângerea craioveanului și a anulat procesul-verbal de contravenţie emis de CNADNR pe 3 septembrie 2014. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de juriștii CNADNR.

Procesele-verbale electronice, nule

Tot în februarie, judecătorii Curții Supreme au admis un recurs în interesul legii, stabilind că procesele-verbale întocmite de CNADNR pentru lipsa rovinietei sunt nule în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator. Astfel, după ce hotărârea Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial (cel mai probabil luna acesta), instanțele sunt obligate să anuleze amenzile Companiei de Drumuri, care semnează electronic procesele-verbale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS