24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntâlnire Barack Obama-Raul Castro pe 10 aprilie, în Panama

Întâlnire Barack Obama-Raul Castro pe 10 aprilie, în Panama

Din păcate, redeschiderea ambasadelor celor două ţări nu va avea loc înaintea summitului din Panama, aşa cum se stabilise în cursul negocierilor bilaterale, dar acest lucru nu pare fie cauzat de apariţia vreunor poziţii conflictuale de o parte sau de altă.

„Le Monde”, citând agenţii de presă internaţionale, a anunţat preşedintele Barack Obama şi omologul sau cubanez Raul Castro se vor întâlni în Panama, la 10 aprilie, unde vor participa la un summit al Americilor. Departamentul de Stat american nu crede, însă, până la 10 aprilie Washingtonul şi Havana îşi vor putea redeschide ambasadele, aşa cum promisese preşedintele Obama. Secretarul de Stat adjunct pentru problemele Americii latine, Roberta Jacobson, nu a oferit detalii privind formatul întâlnirii celor doi şefi de stat, dar a spus ei „vor fi împreună cea mai mare parte din timpul summitului Americilor”, la ale cărui lucrări, programate pentru 10 şi 11 aprilie, vor participa reprezentanţi a 34 de state. Comentatori americani şi latino-americani conferă viitoarei întâlniri Obama- Castro o semnificaţie specială, întrucât ea intervine după anunţul istoric din 17 decembrie 2014 privind reluarea relaţiilor diplomatice între Wasington şi Havana, la capătul a 50 de ani de tensiuni moştenite din perioada războiului rece, cu consecinţe extrem de negative asupra vieţii cubanezilor, dar şi asupra contextului politic din zona Caraibelor.

Întâlnireaprecedată de negocieri extrem de complexe

Unor relaţii conflictuale ce au durat o jumătate de secol nu li se poate pune capăt într-o singură zi. Cele două diplomate având misiunea de a concretiza consecinţele anunţului spectaculos din 17 decembrie 2014 privind reluarea relaţiilor diplomatice între Washington şi Havana au avut nevoie de mai bine de două luni de negocieri. După o prima întâlnire în Cuba, americancă Roberta Jacobson şi omoloagă cubaneză Josefina Vidal, s-au reîntâlnit la 27 februarie, la Washington. Corespondenţii de presă anunţau atunci – conform declaraţiilor celor două diplomate – au fost realizate progrese, ambele părţi fiind de acord şi redeschidă simbolic ambasadele înainte de summitul Americilor, în ciuda unor obstacole politice şi tehnice ce vor mai trebui soluţionate. Faptul misiunile lor diplomatice nu vor fi totuşi deschise la data stabilită nu este interpretat de nici una din părţi ar exista puncte de vedere ce nu pot fi soluţionate. Oricum, subliniau încă din decembrie anul trecut comentatorii presei americane şi cubaneze, partea cubaneză a făcut concesii importante, în primul rând decizia de a accepta disocierea problemei redeschiderii ambasadelor de problema scoaterii Cubei de pe „lista neagrăamericană a ţărilor care susţin terorismul. Cuba figurează pe lista respectivă începând din 1982, alături de Iran sau Sudan. Revizuirea ei este o „prioritate” pentru Cuba, dar nu o „precondiţie” pentru reluarea relaţiilor diplomatice cu Washingtonul , a spus  Vidal, mai ales Roberta Jacobson a dat asigurări acest proces este în desfăşurare şi va fi până la urmă finalizat pozitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS