14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurul al doilea al alegerilor departamentale din Franţa: un vot-sancţiune pentru Stânga

Turul al doilea al alegerilor departamentale din Franţa: un vot-sancţiune pentru Stânga

• Şi turul al doilea al alegerilor departamentale din Franţa a fost marcat de un vot ce sancţionează categoric Partiduul Socialist şi de o victorie „netă” a Dreptei (UMP) aliată cu Centrul-dreapta (UDI), care a preluat conducerea administrativă în două treimi din departamentele Franţei. Frontul Naţional, care a obţinut un mare număr de voturi la ambele tururi de scrutin, nu a reuşit, totuşi, să obţină conducerea în vreun departament.
• Analişti politici, institute de sondaje ale opiniei publice concluzionează însă că victoria UMP-UDI este una „aparenţă”. Alegătorii francezi şi-au dat votul Dreptei nu pentru că ar nutri simpatie faţă de ea, ci deoarece au dorit, astfel, să sancţioneze Stânga, incapabilă să îndeplinească promisiunile făcute în 2012, când a venit la putere. Dacă rezultatele economice nu se îmbunătăţesc, sancţiunile electoratului vor fi la fel de dure la alegerile regionale din decembrie şi la cele prezidenţiale din 2017, prognozează sondajele de opinie.

Duminică, cetăţenii Franţei au fost chemaţi din nou la urne, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor departamentale, în 1 905 cantoane (componente ale departamentelor) unde echipele de candidaţi bărbat/femeie (binoame) nu obţinuseră minimul de 12,5% din voturi în primul tur de duminică 22 martie. Trebuie subliniat că şi în acest al doilea tur de scrutin, Stânga, serios divizată, chiar în interiorul partidului de bază, Socialist, a suferit o grea înfrângere în faţa Dreptei şi a Centrului-dreapta, care au ştiut să speculeze nemulţumirile populaţiei faţă de performanţele economice ale actualului guvern şi ale preşedintelui Hollande personal, totalmente contrare promisiunilor făcute în campania prezidenţială din 2012. Francezii, subliniază în presa de azi Institutul de sondaje Odoxa, au venit la urne nu pentru că ar avea sentimente de simpatie faţă de UMP-UDI, ci din dorinţa de a sancţiona Stânga aflată actualmente la putere, deoarece nu au obţinut rezultatele promise. Sondajele de opinie din ultimile săptămâni, subliniază Odoxa, arată că alegătorii au dorit cel mai mult să-l sancţioneze pe preşedintele Hollande şi mai puţin pe premierul Valls, care este mai activ, se bate cel mai tare pentru performanţe economice şi sociale.

Ce spun cifrele ?

Deşi deocamdată nu sunt cunoscute rezultatele finale în totalitatea lor, este certă victoria Dreptei în 66-70 departamente. Stânga mai contează pe controlul administraţiei în doar 27-31 departamente (din 61 câte a avut până la aceste alegeri). În toate comentariile corespondenţilor de presă din departamentele în care a avut loc duminică al doilea tur de scrutin este subliniat faptul că Dreapta a învins în cantoane unde de mulţi ani, chiar de zeci de ani, socialiştii au deţinut conducerea administrativă sau erau fiefuri ale elitei socialiste (cazul cantoanelor de unde provine François Hollande, cel al nordului unde activează Martine Aubry, fost secretar general al Partidului Socialist, zona din care provine premierul Manuel Valls, cea reprezentată ca deputat de către ministrul de Externe Laurent Fabius sau zona din care provine Segolene Royal, actualmente ministru al Mediului. Niciodată în cea de a V-a Republică, sublinia Nicolas Sarkozy în declaraţia sa de duminică seara la posturile de televiziune, Dreapta nu a învins în atât de multe departamente şi niciodată o majoritate, în cazul acesta Stânga, nu a pierdut la alegeri locale atât de multe cantoane şi departamente. În ce priveşte Frontul Naţional, de extremă dreapta, în ciuda unui net progres la numărul de voturi în diverse cantoane din multe departamente, el nu a reuşit să obţină conducerea administraţiei în nici un departament, rezultat pentru care s-a felicitat duminică seară, în declaraţia sa televizată, premierul Manuel Valls.
Din nou, deloc îmbucurător şi la scrutinul de duminică, a fost faptul că absenteismul a fost considerabil. Practic, unul din doi alegători nu a venit la urne, ceea ce, spun lideri socialişti, a contribuit mult la înfrângerea atât de dura a Stângii.

Manule Valls şi-a asumat eşecul dar îşi menţine linia politică

Ca şi la primul tur de scrutin, premierul Valls a apărut primul, duminică seara, la posturile de televiziune. „Dreapta, incontestabil, a câştigat aceste alegeri”, a recunoscut premierul Valls. Potrivit lui, fractura în frontul de stânga şi nu linia social-liberală a echipei Hollande-Valls-Macron (ministrul Economiei) a dus la înfrângerea Stângii. Guvernul, a mai spus Valls, a ascultat şi cu prilejul acestei campanii electorale, „aşteptările, exigenţele, nemulţumirile şi oboseala” francezilor. În următoarele zile, a anunţat el, vor fi decise noi măsuri în favoarea investiţiilor private şi publice, ceea ce va permite crearea de locuri de muncă, în special în întreprinderile mici şi mijlocii. A considerat un succes al guvernului, al sau personal, faptul că Frontul Naţional a fost oprit din cursa pentru a deveni prima forţă politică în Franţa.

Critici, reproşuri în cadrul Partidului Socialist

Încă de duminică seara, când a avut loc deja o reuniune a Biroului naţional al Partidului Socialist, au apărut dispute, reproşuri pentru înfrângerea din scrutinul departamental, cereri insistente de modificare a politicii guvernamentale şi de acţiuni în vederea refacerii unităţii de acţiune. Scrutinul acesta, spunea Martine Aubry, lider socialist din zona de nord a Franţei, unde Dreapta şi Frontul Naţional au acum cea mai mare influenţă, ilustrează „un vot de protest faţă de politică naţională” şi a insistat asupra ideii că unitatea de acţiune să aibă la bază „un acord asupra fondului”. Fostul premier Jean-Marc Ayrault a considerat că rezultatele acestui scrutin, fie el şi local, obligă la „a trage învăţăminte, concluzii, întrucât a fost un vot-sancţiune”. Critici au venit şi din partea altor formaţiuni politice asimilate Stângii. Secretarul general al PC Francez, Pierre Laurent, consideră că întreaga răspundere pentru marea înfrângere la departamentale revine preşedintelui Hollande şi premierului Valls. O poziţie similară a avut şi Jean-Luc Mélenchon, liderul Partidului de Staga care a lansat sloganul „Nu-i lăsaţi pe Hollande şi Valls să reducă Stânga la neant” şi a propus crearea unei „noi alianţe populare” care să regrupeze partide, personalităţi de stânga, care să se opună politicilor guvernului actual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS