16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersonalitatea săptămânii: Alexandru Kirițescu

Personalitatea săptămânii: Alexandru Kirițescu

Alexandru Kirițescu (n. 28 martie 1888, Pitești – d. 9 aprilie 1961, București) a fost un scriitor român interbelic care a făcut parte din aceeași generație cu Victor Eftimiu și Mihail Sorbul. A fost frate cu scriitorul de spectacole de revistă Nicolae Kirițescu.
S-a născut pe 28 martie 1888, la Pitești, în familia unui funcționar ceferist. A început școala primară la Pitești, a continuat-o la Alexandria și a făcut Liceul „Gh. Lazăr“ din București. A urmat cursurile Universității din București. După terminare, a obținut un post de inspector pe lângă Teatrul Național din București. Debutul său în dramaturgie s-a produs rapid când autorul avea numai 22 de ani, cu piesa „Învinșii“. Tudor Arghezi a apreciat piesa ca „originală, dar lipsită de originalitate“. Deși nu va atinge gloria fratelui sau în materie de texte de revista, Al. Kirițescu a scris mulți ani pentru compania Durstoikir (Durma-Stoicovici-Kiretescu).
Cea mai importantă piesă a sa a fost „Gaițele“.
În anii celui de-Al Doilea Război Mondial a scris „Dictatorul“.
După 1945 a făcut parte din colectivul de lectură al Teatrului Național din București. A fost o muncă plină de responsabilitate, deoarece montările ce s-au făcut au trebuit să țină cont atât de faptul că Teatrului Național din București a fost grav avariat în august 1944 în urma bombardamentelor, precum și de dorința autorităților de a monta doar operele unor anumiți autori, apreciați de regimul comunist.
Și-a trăit ultimii ani de viață în imobilul de pe strada Jean Louis Calderon (fostă Al. Sahia), nr. 40, din București.
Alexandru Kirițescu s-a stins din viață la 9 aprilie 1961.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS