10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDuminică se trece la ora de vară

Duminică se trece la ora de vară

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ceasul se dă înainte, astfel ora trei dimineaţa devine ora patru, iar ziua de 29 martie va avea doar 23 de ore.
Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă se face întotdeauna în ultima duminică din octombrie, cînd ceasul se dă înapoi, iar ora patru dimineaţa devine ora trei, iar ziua respectivă are 25 de ore.

Ideea realizării unui decalaj orar manual aşa încît societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi astfel să se economisească curentul electric în case şi în mediul industrial a apărut în 1895 din partea astronomului britanic George Hudson.

În 1930 a fost pusă în practica pentru prima dată schimbare orei de către Germania şi Austro-Ungaria, fiind apoi adoptată de tot mai multe state ale lumii.

În prezent, aproape toate ţările europene au adoptat ora de vară, ca şi SUA, Canada, cîteva ţări din America de Sud, din Africa şi chiar cîteva provincii din Australia, precum şi Noua Zeelandă.

CFR Călători a anunţat că trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

Trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Astfel, un număr de 69 de trenuri, din care 6 trenuri internaţionale, 26 InterRegio și 37 Regio aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor ajunge la destinație cu orarii modificate.

Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie 2015, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Înainte de călătorie, pasagerii trebuie să se asigure că au achiziționat bilet pentru evitarea taxării suplimentare în tren și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.
Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să ne contacteze la numerele de telefon 021/9521 (pentru traficul intern), 021.314.5528 (pentru traficul internațional Gara de Nord București) sau să se adreseze personalului din stații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS