14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJulian Assange va fi în cele din urmă audiat de parchetul suedez la Londra

Julian Assange va fi în cele din urmă audiat de parchetul suedez la Londra

Parchetul suedez şi-a schimbat radical poziţia în cazul Julien Assange şi a anunţat a decis interogarea, la Londra, a fondatorului Wikileaks, acuzat de două suedeze de viol şi agresiune sexuală. Assange a susţinut întotdeauna a fost vorba de relaţii consensuale.
Vineri, justiţia suedeză a decis, în final, interogarea la Londra a lui Julian Assange, soluţie refuzată până acum de parchetul suedez. Este prevăzută, cu acest prilej, inclusiv prelevarea ADN, ceea ce va permite realizarea de progrese în această anchetă, blocată după refugiul lui Assange la ambasada Ecuadorului din capitală britanică. Multe dintrereproşurile” ce i se fac se vor prescrie în luna august anul acesta, ceea ce este considerată o explicaţie plauzibilă a schimbării radicale a poziţiei procuraturii suedeze care în permanenţă a insistat Assange se deplaseze în Suedia în vederea clarificării acestui dosar. Assange a negat însă întotdeauna faptele de care este acuzat, susţinând relaţiile avute cu cele două suedeze (având vârste în jur de 30 de ani) au fost consimţite. Şi autorităţile britanice, dar şi cele ecuadoriene care i-au acordat deja azil lui Assange au fost de acord colaboreze cu justiţia suedeză.

Locatar la ambasada ecuadoriană din Londra din 2012

Refugiat în amabasada Ecuadorului din iunie 2012, Julian Assange a evitat arestarea de către autorităţile londoneze – aşa cum prevede un mandat de arestare european – în momentul în care ar pune piciorul în afară ambasadei. Assange a refuzat de asemenea meargă în Suedia deoarece s-a temut va fi extrădat către Statele Unite care au solicitat le fie predat pentru a fi judecat pentru rolul jucat în publicarea pe situl internet Wikileaks a 250.000 telegrame diplomatice americane şi 500.000 rapoarte militare strict secrete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS