12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViktor Orban, acuzat că ar fi colaborat cu serviciul secret comunist ungar

Viktor Orban, acuzat că ar fi colaborat cu serviciul secret comunist ungar

Premierul maghiar, Victor Orban, este acuzat că ar fi dat note informative pentru serviciile secrete maghiare în timpul regimului comunist din Ungaria, scrie Hotnews. Prietenul din trecut al lui Orban, Lajos Simicska, este cel care l-a acuzat într-un interviu telefonic pentru ziarul Mandiner, citat de Hungarian Spectrum, că ar fi colaborat cu Securitatea maghiară, în timpul fostului lider comunist Janos Kadar.

Lajos Simicska şi Viktor Orban, ambii originari din oraşul ungar Szekesfehevar, au făcut împreună un an de armata, după care au ajuns la aceeaşi Facultate de Drept. Lajos Simicska, un discret om de afaceri, a fost unul dintre principalii aliaţi ai lui Orban. În ultimul an însă, relaţiile dintre ei s-au deteriorat complet, iar Simicska a dat startul unei serii de acuzaţii dure la adresa fostului sau prieten, acuzându-l că vrea să instaureze o nouă formă de dictatură în Ungaria. Simicska spune că în timpul perioadei de armata, a fost chemat în biroul unui ofiţer care deţinea un dosar cu rapoarte despre toate activităţile sale până la 22 de ani, vârstă să de atunci. Cadrul militar l-a avertizat să-şi poarte de grijă. Potrivit lui Simicska, Viktor Orban s-ar fi aflat printre cei care l-ar fi turnat la serviciile secrete, şi ar fi recunoscut acest lucru. „Uite, Lajos, asta este situaţia: trebuie să te raportez. Ne vom descurcă împreună cu privire la ce să scriem”, i-ar fi spus Viktor Orban colegului de armata Simicska, potrivit Hotnews. Mai mult, Orban ar fi întârziat la ceremonia de încheiere a Armatei, motivând că i s-ar fi propus să semneze un acord prin care să raporteze informaţii secrete, dar a refuzat. „În ziua aceea, l-am crezut. Astăzi nu ştiu ce să mai cred”, a mărturisit Simicska, citat de Hungarian Spectrum. Ulterior, Simicska a cerut dosarul care i-a fost arătat în timpul armatei, dar i s-a răspuns că nu există în arhive, iar ziarul maghiar scrie că există informaţii că Laslo Kover ar fi şters din arhivă secretă mai multe dosare, inclusiv pe cele ale membrilor partidului conservator Fidesz. Kover a fost numit ministru însărcinat cu gestionarea serviciilor secrete de către Orban şi ar fi avut acces la reţeaua de sprionaj a Ungariei, până în 2000, când a urcat în fruntea partidului Fidesz. Simicska crede că dosarele care lipsesc ar există la Moscova şi că Puţin ştie despre activităţile secrete ale lui Viktor Orban din timpul Ungariei comuniste. Confom acestuia, dacă documentele se află în posesia preşedintelui Rusiei, Puţin deţine o armă puternică.

Pe de altă parte, biroul prim-ministrului maghiar a răspuns acuzaţiilor, trimiţând o scrisoare redactată de Orban în care neagă orice colaborare cu serviciile secrete. Pe lângă scrisoare, au fost trimise câteva documente din care reiese că Orban şi soţia să ar fi fost supuşi unui control atent al guvernului maghiar comunist. Însă copiile trimise nu sunt fidele rapoartelor originale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS