22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Justiţiei: Problema principală privind recuperarea prejudiciilor este la ANAF

Ministrul Justiţiei: Problema principală privind recuperarea prejudiciilor este la ANAF

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei
Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi, după bilanţul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), că problema recuperării prejudiciilor este la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), de aceea trebuie înfiinţată o agenţie specializată de recuperare, scriu jurnaliştii de la Mediafax.ro.

Robert Cazanciuc a participat la bilanţul DIICOT pentru anul 2014, iar la ieşire, fiind întrebat de recuperarea banilor din infracţiuni, a arătat că problema este „în primul rând la ANAF”. „Este una din direcţiile de acţiune a Ministerului Justiţiei. După cum bine ştiţi, săptămâna viitoare vine şeful Agenţiei de recuperare a banilor din Franţa (…). Problema este în primul rând la ANAF. E o chestiune ce ţine de structura modului în care se valorifică bunurile la ANAF, de aceea este nevoie de înfiinţarea unei astfel de structuri specializare precum în Belgia, Franţa Olanda”, a spus Cazanciuc.

Ministrul a mai explicat că „la nivel de specialişti s-au redactat principiile unei legi”, care vor fi discutate procurori şi judecători, pentru ca, săptămâna viitoare, să poată fi „închegat un proiect de act normativ care să fie supus în continuare dezbaterii publice”.

La prezentarea raportului de activitate al DIICOT, care a avut loc cu uşile închise, au fost prezenţi şi vicepremierul Gabriel Oprea, şeful ServiciuluI Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Marţi, premierul Victor Ponta a apreciat că ideea conform căreia ANAF nu este performantă în recuperarea prejudiciilor, invocată la ultimul bilanţ al DNA, a fost „o mică păcăleală”, el arătând că este nevoie de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. „Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanţa hotărâri definitive şi irevocabile şi nu se spune că sechestrul e o maşină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta, la România TV. El a confirmat totodată informaţia potrivit căreia Guvernul va înfiinţa o agenţie specială în acest domeniu, în subordinea Ministerului Justiţiei. Noua structură va fi denumită „Oficiul Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate” şi va primi avizul Guvernului până la sfârşitul lunii martie, relevă un document consultat de Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS