11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul a adoptat ordonanța privind aplicarea TVA de 9% la pachetele turistice

Senatul a adoptat ordonanța privind aplicarea TVA de 9% la pachetele turistice

(Foto: radioresita.ro)
(Foto: radioresita.ro)

Senatorii au adoptat astăzi o ordonanță a Guvernului prin care structurile de primire turistică sunt clasificate astfel încât să se aplice taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 9% și la cazare și serviciile accesorii acesteia atunci când sunt oferite sub forma unui pachet turistic, informează Agerpres.ro. În expunerea de motive a actului normativ, Guvernul precizează că, potrivit Codului fiscal, cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru „cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping”.

Astfel, Guvernul propune modificarea OG nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România deoarece „aceasta nu prevede tipurile de cazare astfel încât cota redusă de TVA de 9% să se poată aplica la acestea”. „În lipsa unei modificări imediate a cadrului instituțional, statul român va pierde un număr considerabil de turiști deoarece în actualul cadru normativ nu sunt stabilite tipurile de cazare, acest fapt generând operatorilor economici din industria turistică grave probleme în funcționare și în relația cu clienții”, spune inițiatorul. Guvernul atrage atenția, totodată, și asupra faptului că promovarea turismului românesc reprezintă o prioritate națională.

Prin votul Senatului a fost completată ordonanța 58/1998 cu un nou articol, 2 prim, potrivit căruia cazarea în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică poate fi: cazare fără mic dejun, cazare cu mic dejun, cazare cu demipensiune, cazare cu pensiune completă și cazare cu „all inclusive”.

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de primă Cameră sesizată, cu 97 de voturi „pentru” și două abțineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS