12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe 3 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Scriitorilor

Pe 3 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Scriitorilor

Astazi, 3 martie, celebrăm Ziua Mondială a Scriitorilor, cei care, prin cărţile lor, ne ajută să intrăm în alte lumi, să ne transpunem în alţi oameni, să ne dezvoltăm, să visăm şi să vizităm locuri inimaginabile.

Sărbătoarea este marcată neîntrerupt, din 1986, la inițiativa Asociației Scriitorilor de Pretutindeni.

Cu toate numele organizaţiei este dat de iniţialele cuvintelor „Poets, Essayists şi Novelists” (Poeţi, eseişti şi novelisti), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnalişti până la istorici. Ideea de a crea această organizaţie a aparţinut scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul preşedinte a fost John Galsworthy.

În prezent, PEN Club Internaţional are filiale în peste 130 de ţări şi reprezintă cea mai mare organizaţie literară, care accentuează rolul literaturii în dezvoltarea culturii mondiale şi lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare şi important centru PEN Club se află în SUA.

PEN Clubul Român a fost înfiinţat în anul 1923, printre iniţiatori aflânduse Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar şi instaurarea regimului comunist i-au întrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, la nivel formal. Renaşterea clubului s-a realizat în 1990, când Ana Blandiana a devenit conducătorul clubului din România şi a încercat refacă legătură cu marii scriitori aflaţi în exil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS